Oct 102012
 

Enige tijd geleden publiceerden we hier een artikel wat ingaat op hoe het ervoor staat met de onafhankelijkheid van de mainstream of 1% media in Nederland. Hierbij een update met een aantal nieuwe verbanden, en wellicht het belangrijkste vooral veel nieuwe tips in het oplossingen gedeelte. En er is zo ook ruimte voor een nieuwe discussie over de staat van de Nederlandse nieuwsmedia. 

 

Whoever controls the media, controls the mind
~Jim Morrison

Bilderberg, The Council on Foreign Relations, BIS Bank, allemaal voorbeelden van machtscentra die nooit in de mainstream media aan bod komen.

Farrakhan valt in onderstaande video uit naar de mainstream of 1% media in de VS en zegt dat ze niet eerlijk en objectief verslag doen van de werkelijke gebeurtenissen in de wereld. (na 37 sec. in de video begint hij) Hij beschuldigt de journalisten ervan dat ze vooral de belangen van het grote geld dienen.

Eerder werd hier al aandacht gegeven aan het artikel: “Wie bepalen het nieuws in Nederland?” Daarbij laat ook het artikel: “Eigenaar NU.nl: Bilderberger, trilaterist en CIA-agent” pijnlijk zien hoe weinig onafhankelijkheid de media in Nederland heeft. De mainstream of 1% nieuwsmedia blijken helaas vooral een verlengstuk van de 1% te zijn en vertegenwoordigen maar zelden de belangen en de ware meningen van het “gewone volk”.

Dit laat zien dat de boodschap van Farrakhan gericht aan de mianstream of 1% media in de VS maar al te zeer ook opgaat voor een groot gedeelte van de Nederlandse pers. Enige publieke omroepen zoals. o.a. een VPRO Tegenlicht uitgezonderd.

 

Wie betaalt, bepaalt

De Nederlandse pers wordt grotendeels gecontroleerd / sterk beïnvloed door de (internationale) bankenelite en de corporatocracy. Dit gebeurt via verschillende paden.

Nieuws, rijke mensen die rijke mensen betalen om de middenklasse te vertellen dat ze de armen de schuld moeten geven.

Als eerste bijvoorbeeld via aandeelhouderschap, waarbij winst behalen de belangrijkste prioriteit is van een bedrijf. Een nieuwsbedrijf dat genoteerd is op de beurs lijkt dan ook direct in tegenspraak te zijn met een “vrije onafhankelijke pers”. Daarnaast zijn veel banken tegenwoordig aandeelhouders van deze nieuwsbedrijven zodat ze via die positie een directe invloed hebben op de media.

Daarnaast vindt controle/beïnvloeding plaats door regelmatige plaatsing van advertenties van grote bedrijven in media. Deze bedrijven stoppen met adverteren bij eventuele negatieve publicaties over het betreffende bedrijf, zodat de media die kritisch zijn op deze bedrijven een deel van hun inkomstenstroom uit advertenties zien wegvallen. Zo wordt kritisch zijn direct bestrafd en niet kritisch zijn beloond.

Ook zijn veel mediabedrijven net als andere bedrijven bedrijfsleningen aangegaan bij de banken en afhankelijk van deze instituten voor hun financiering en daarmee hun directe voortbestaan. Kritiek hebben op deze banken of zaken publiceren die nadelig zijn voor deze instituten zoals bijv. mensen uitleggen hoe het huidige economische systeem daadwerkelijk werkt zou kunnen betekenen dat kredietverstrekking wordt stopgezet en zo het hele bedrijf ten onder gaat.

Kan een pers ooit vrij en onafhankelijk zijn als deze aandeelhouders heeft die winsten willen zien?

En de controle kan nog veel directer. Recent werd bijvoorbeeld falend ex-bankier Rijkman Groenink voorzitter van de Raad van Commisarissen van het ANP (algemeen Nederlands persbureau).  Een veel duidelijker voorbeeld van de connecties tussen de bankenwereld en de Nederlandse pers is er bijna niet te vinden.

Zie voor een uitgebreide analyse van de invloed van internationaal opererende banken op de Nederlandse nieuwsmedia, onderstaande aflevering van De Wereld Verklaard. Zij laten zien hoe nieuwsmedia relatief gemakkelijk kunnen vergroeien met de machtscentra die ze in een ideale wereld juist kritisch zouden moeten volgen. Ook laat dit artikel zien hoe toonaangevende journalisten nu zelf uit de school klappen over hoe belangrijke informatie die zij vonden in de doofpot werd gestopt bij vooraanstaande mainstream media vanwege financiële belangen.

 

Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) is in handen van private belangen
Zelf kwam ik tot de volgende analyse van het Nederlandse perslandschap door wat eigen onderzoek te doen, ik kan iedereen aanraden hetzelfde te doen. De grootste profiteurs van het huidige geldsysteem hebben doordat ze zoveel geld hebben een enorme invloed weten te krijgen in de Nederlandse en Europese mainstream of 1%  media. Zo was het Algemeen Nedelands Persbureau (ANP) lange tijd volledig in handen van het grootste familiebedrijf van Nederland, de familie Fenteren van Vlissingen. De oplettende lezer herkend deze naam wellicht en dat klopt, want deze familie kwamen we eerder tegen als een partij die medecontrole heeft over de Nederlandse Centrale Bank

Echter net zoals de controle van de Nederlandse Centrale Bank geïnternationaliseerd is naar de Europese Centrale Bank is ook het bezit van het ANP inmiddels richting Europese mediagiganten overgegaan. Op 28 mei 2010 is het ANP overgenomen door V-Ventures, een investeringstak van Veronica wat zelf weer onderdeel is van SBS Broadcasting BV en dat kort in eigendom was van het Duitse ProSiebenSat.1 Media.AG, het 2 na grootste mediabedrijf van Europa.
Op 29 Juli 2011 is het eigendom echter overgegaan naar Sanoma, een Europese mediagigant die hiermee zowel de meest bezochte nieuwssite nu.nl als het ANP als ook het overgrote deel van de Nederlandse tijdschriften in handen heeft. Interessant is het wellicht om op te merken dat de inmiddels voormalig hoofdredacteur van Nu.nl op 18 November 2011 werd ontslagen wegens een intern meningsverschil over de redactievrijheid met de eigenaren. De grootste aandeelhouder van Sanoma is Aatos Juho Michel Erkko. Ik vond het persoonlijk heel bizar om erachter te komen dat een instituut zoals het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) die met hun naam doen overkomen alsof ze een soort publieke functie vervullen voor Nederland dat helemaal niet zijn maar daarentegen in handen zijn van private belangen…

En opeens wordt het als je deze informatie hebt ook duidelijk waarom het uitgerekend een falende ex-bankier als Rijkman Groenink is die voorzitter wordt van de Raad van Commisarissen van het ANP (algemeen Nederlands persbureau). Geen grap dit gebeurt gewoon onder ieders ogen in Nederland. Deze bankier krijgt na de ellende die hij bij de ABN heeft aangericht en waar het hele volk voor mocht betalen om de problemen op te lossen, nu één van de hoogste posities binnen de belangrijkste persdienst van Nederland…

Diversiteit van het Europese medialandschap uiterst beperkt

Is de media vooral een zendkanaal van de 1% om de mening van de grote meerderheid van het volk te beïnvloeden? Helaas lijkt dit het geval te zijn.

Lees daarnaast ook de eerder al getipte grondig onderzochte en uitgebreide artikelen: “Wie bepalen in het nieuws in Nederland?“ en “Eigenaar NU.nl: Bilderberger, trilaterist en CIA-agent“, en dan wordt al snel duidelijk dat het Europese medialandschap slechts zeer beperkt is. Berlusconi lijkt een amateur vergeleken met het bereik en concentratie van deze Europese media imperia. Alles is uitermate geconcentreerd en in handen van een paar private personen aan de absolute top. Kortom private belangen beheren verreweg het grootste deel van de nieuwsmedia in Europa…

Het is vreemd om te moeten constateren dat de mainstream media niet zo mainstream blijkt te zijn maar vooral lijkt te dienen als een zendkanaal van de 1% om zo de denkbeelden van de 99% te kunnen beïnvloeden. Denk hier nog eens aan terug als u wederom niets hoort over de jaarlijkse Bilderbergconferentie, de BIS Bank of The Council on Foreign Relations maar wel dagenlang in detail alles te horen krijgt over de één of andere overleden bekendheid. Maar goed dit komt in de beste “democratieën” voor…

Oplossingen(?)
Denk heel goed na of je nog wel tijd, energie en geld wilt steken in de mainstream of 1% media. Een krant is zo opgezegd, een tv zo weggedaan. Daarbij zijn alternatieve nieuwsmedia met dank aan het internet inmiddels in overvloed aanwezig en groeit deze tak nog steeds aanzienlijk. Overzichten hiervan zijn o.a. te vinden via: grenswetenschap.nl/veld.asp,  oudemedia-nieuwemedia.nl en zaplog.nl.

Voor mensen die de negativiteit van veel media zat zijn en zich meer willen richten op goed en hoopvol nieuws zijn de sites happynews.nl en hetkanwel.net een goed vertrekpunt.

Qua internationale nieuwssites zijn Russia TodayAl Jazeera en The Real News Network aan te raden om een wat breder beeld te krijgen van de situatie in de wereld. Niet dat deze nu zo onafhankelijk zijn maar ze hebben in ieder geval andere politieke belangen dan de bij ons dominante media zoals NOS, BBC en CNN waardoor je in ieder geval wat meer kanten van een verhaal te zien krijgt.

En tegenwoordig zijn er via het internet op veel plekken interessante documentaires te vinden met informatie die de 1% media lang niet altijd halen. Hieronder een aantal:

-) hollanddoc.nl
-) filmsforaction.org
-) documentarywire.com
-) topdocumentaryfilms.com
-) documentarytube.com
-) documentary24.com
-) documentaryheaven.com
-) sprword.com
-) documentary-log.com
-) documentary-film.net

Daarnaast zijn er ook websites te vinden met boeiende presentaties uit de wetenschappelijke wereld zoals TED.com. En ook zijn er sites waar je zelf veel kunt leren door zelf online lessen te volgen in verschillende wetenschappen zoals The Khan Academy of leer programmeren met behulp van The Code Academy. Kortom er zijn tegenwoordig vele manieren om nieuws en kennis op te doen over de wereld naast de 1% media.

Verdere tips voor een meer onafhankelijk nieuwsbeeld zijn van harte welkom in de reacties. Ook de vraag aan de lezers hoe zij tegenover het huidige medialandschap van Nederland staan. Deel ervaringen, kritiek en overpeinzingen in de reacties.

It may be true that you can’t fool all the people all the time,
but it surely seems you can fool enough of them to rule a large country.
~Will Durant

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Toonaangevende journalisten onthullen grote doofpotaffaires in de mainstream media
-) Wikipedia – Concentration of media ownership
-) The Greatest Truth Never Told
-) The Liberty Academy
-) Nieuws zonde van de tijd
-) Copy-Paste nieuws
-) De oorlog over uw verstand
-) De oorlog die je niet ziet op het NOS Journaal
-) Reclame maakt egoïstisch en depressief
-) Reclameverbod in de openbare ruimte, zinnig of niet?
-) Hoe werkt ons huidige economische systeem?
-) Oorlog is cashen voor de 1%
-) Confessions of an Economic Hitman
-) Controlemechanismen van de 1% 
-) Wereldvrede, visionair of utopie?
-) Iran gisteren en vandaag
-) Hernieuwbare energie inplaats van oorlog
-) Armoede in de VS in beeld 

(Op het internet hebben de lezers de macht! Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, politici, bankiers, economen, professoren, politie agenten, etc. graag zelfs hoe meer mensen dit weten en erover meediscussiëren hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen mee kunnen doen in de discussie hieronder als ze dat willen.)

 

TwitterFacebookShare
 Posted by at 19:41

  9 Responses to “Update – Gebrek aan onafhankelijke nieuwsmedia in Nederland”

Comments (9)
 1. Wij zijn druk bezig om zo veel mogelijk onafhankelijk nieuws te produceren.
  Wij kunnen dit natuurlijk niet alleen, wil je ons steunen? dat kan:

  Like onze page op Facebook: http://www.facebook.com/wearechangerotterdam

  Subscribe op ons kanaal: http://www.youtube.com/wearechangerotterdam

  Deel onze website: http://www.wearechangerotterdam.tv

 2. Voordat je mensen wegzet als sheeple is het raadzaam om jezelf onder de loep te nemen en oog te hebben voor subtielere valkuilen.

  Zoals bvb een Anonymous-profiel: wat mij betreft blijft dit haperen in een standaard anti-rol. Die gebruikt kan worden in een verdeel-en-heers-spel:http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/even_speculeren_over_de_volgende_fals_flag

  Zoals het pascifisme-dogma (van o.a. Ghandi) want in principe tegen geweld zijn kan niet, het enige wat je kan doen is minimaliseren. Verder heb je het recht jezelf te verdedigen. Per definitie alle geweld afwijzen, maakt je al snel een beschermer van de bestaande staatsstructuur. http://www.agamsterdam.org/teksten/how-nonviolence-protects-the-state/
  Een erg lang artikel maar er worden waardevolle punten naar voren gebracht. Ga daar ook nog op reageren.

  • Eens. REageren is dansen met een partner die leidt en jezelf wijsmaken dat je iets bereikt door je met tegenzin mee te laten slepen. Vrije mensen dansen niet naar de pijpen van anderen. Die horen de ander z’n pijpen niet eens, want ze zijn met een heel ander dans bezig. Zolang je alle ACTIE laat bepalen door een ander, ben je niet meer dan reactief en komt er geen orgineel punt door jou tot stand. Eigenlijk minder dan waardeloos. Mijn moeder zei altijd “Als je niets positiefs te zeggen heb, houd dan liever je mond”. Voor de meeste mensen is ‘positief’ praten niet meer dan positief doen over iets negatiefs. Waardeloos.

   • @ Dick: enige verdere nuancering:

    “REageren is dansen met een partner die leidt en jezelf wijsmaken dat je iets bereikt door je met tegenzin mee te laten slepen.”
    Of juist je onvrede daarin (blind) uitleven…

    “Zolang je alle ACTIE laat bepalen door een ander, ben je niet meer dan reactief”
    Toch is het wel handig om juist gebruik te maken van wat er gebeurt. Het zou bvb een goed idee zijn om een grote demo te droppen bij de uitreiking van de Nobelprijs op 10 december. De dag van de mensenrechten… Niet dat ik daar zo’n napratende fan van ben maar demo’s geven ook wel een signaal dat niet alles koek en zopie is. Tevens geven ze gelegenheid om informatie te verspreiden onder deelnemers.

    Mijn moeder zei altijd “Als je niets positiefs te zeggen heb, houd dan liever je mond”. Voor de meeste mensen is ‘positief’ praten niet meer dan positief doen over iets negatiefs. Waardeloos.”
    Wel het systeem verdient nadere analyse en bijlichting. Alleen positief doen is geforceerd. Alleen negatief zijn is ook eenzijdig vindik.

    Groetyes!

    http://3.bp.blogspot.com/-Rx4f4Q1Hz2Q/UBV1fZW606I/AAAAAAAADBQ/Yp11T3eVYsU/s1600/lief.bmp

    • Hoeps vergeten:
     Maar natuurlijk is een essentieel deel van het verhaal ook het promoten van ideeen en voorbeelden hoe het anders kan. Ik vind dat positief. Een systeemverdediger zal het negatief vinden.

 3. Dat tweede filmpje kan ik niet zien, lijkt weg te zijn gehaald, hebben jullie een linkje voor mij?

 4. Goed artikel.

  Jep het is een informatieoorlog. Mensen baseren hun keuzes op (gebrek aan) informatie. Het niet willen weten is ook een issue. Vanwege het wereldbeeldbedreigende karakter van nieuws en achtergronden die verder gaan dan mainstream. Dat meer weten ook verantwoordelijkheid losmaakt, iets waaraan massaconsumensen veelal minder gewend zijn. Maar toenemende crisis creeert een kans. Dan moet je klaarstaan!

  We hebben hier ook al een tijdlang http://www.NieuweMediaNieuws.nl
  Met een actief overzicht van bewustwordingsbevorderende sites die de laatste 10 jaar zijn ontstaan. Lijkt me zeer de moeite van het PROMOTEN waard, ook hier op deze Occupy-site… http://www.plakkaattraktaat.blogspot.nl/2011/01/nieuwemedianieuws.html

  Er is ook een overzicht met oude en deze nieuwe media: superlink!
  http://www.oudemedia-nieuwemedia.nl/

  Dat er ook onzin op staat is onvermijdelijk. Doorzien van misleiding hoort er ook bij. Het gaat vooral om toegang tot en uitwisseling van informatie. Er staat tegenwoordig een goede disclaimer bij.

 5. wow; onder de indruk; dit artikel begon heel reactief met een opsomming van wat er allemaal mis is aan de status quo, wat ik niet eens las (want als je dat niet al weet, wil je ‘t ook niet weten), maar dan…
  Een hele goede opsomming van sites met documentaires en andere bronnen van goede informatie. Ikzelf raadpleeg Realnews en RTamerica via YouTube; daarnaast nog een paar kanalen.

  Informatie is één van de drie peilers van beschaving:
  - informatie
  - communicatie
  - organisatie
  Daarbij opgemerkt dat ik vanuit Occupy nog niets positiefs heb vernomen over hoe organisatie wel zou moeten of kunnen. Maar goed, dit is iig een goed artikel over het aspect informatie.
  Nou de rest nog…

 Leave a Reply

(verplicht)

(verplicht)


+ eight = 12

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>