Oct 102012
 
A26nHRQCAAEr4id

Duurzaamheid werkt aanstekelijk maar veelal nog niet voor regeringen, politici en beleidsmakers. Zij streven nog steeds naar maximale economische groei in de overtuiging dat dit op de een of andere manier zich vertaalt in een betere levensstandaard voor de bevolking. Maar, de ernstige toestand van de huidige is het duidelijkste bewijs dat dit beleid, om eeuwige groei te stimuleren simpelweg niet heeft gewerkt.

De afgelopen dertig jaar, zijn de westerse landen zich te buiten gegaan aan consumentisme. De consument voelde zich rijk als gevolg van de vastgoedzeepbel en de stijgende prijzen van hun huizen. Deregulering gaf de vrij spel, om voor de grootste fraudezaken uit de geschiedenis te zorgen en een ​​versnelling hoger te schakelen door leningen tot ongekende hoogten te verstrekken.

Het feestje eindigde toen het allemaal instortte en resulteerde in de huidige .

Maar de politici, economen en de mainstream media hebben het nog steeds en voortdurend over het begrip ‘groei’. Ze praten over groei als noodzaak voor economisch ‘herstel’ en de tijd van en soberheid is aangebroken. Deze fase van de crisis is een volle aanval op de sociale uitgaven via overheidsbezuinigingen. Ons is gebruikt om de banken overeind te houden, en de overheden willen ons met de rekening opzadelen. De prijs van deze financiële crisis wordt gedragen door mensen die hem absoluut niet veroorzaakten.

Het huidige systeem zoals wij dat kennen zal voor altijd moeten veranderen. Te lang zijn overheden al blind voor de gevolgen van de economische modellen die nu bewezen hebben dat ze ernstige gebreken vertonen.

De aarde kan een groeiende mondiale economie niet duurzaam ondersteunen. Het huidige idee van groei is niet realistisch voor de van onze planeet.

Zelfs als de economie bij een minimale groei zou blijven, dan zou de aarde al snel nog 10 keer zo groot moeten zijn. Om zo door te kunnen gaan is de wereldeconomie gedwongen om te blijven groeien als een kankergezwel. Dit zelf-destructieve ontwerp is een direct gevolg van de fout in het wereldwijde systeem en het idee over groei en geld.

Veel bedrijven en politici zijn hiervoor nog blind en blijkbaar in de veronderstelling dat de mondiale hulpbronnen oneindig zijn. De tweede reden dat de groei niet duurzaam is, is omdat het is gekoppeld aan de illusie dat er een duurzame welvaart kan worden gebouwd op schuld.

Hoe komt het toch dat overheden de neiging hebben om dezelfde fouten steeds opnieuw te maken en dat ze nog steeds een andere uitkomst verwachten? Dit heeft vooral te maken met zelfgenoegzaamheid, hebzucht en eigenbelang. De politici en bedrijven handelen niet in overeenstemming met wat de mensen van een land eigenlijk echt nodig hebben, maar wat zij zelf willen en wat er in hun eigen past.

Na te zijn gered met niet onaanzienlijke bedragen, hebben de banken zichzelf nog niet ontdaan van de bonussen. en hebzucht zit nog steeds in ons systeem.

Het huidige systeem is corrupt tot in de kern, dit is overduidelijk. Politici lijken niet langer de noodzaak te zien om dit feit te verbergen. Zij zijn tevreden zolang de overgrote meerderheid van de bevolking slaapt en het hen ontbreekt aan kennis over de gevolgen van onze ‘exponentiële groei’ en het economisch systeem.

zegt iets over deze omstandigheden in de wereld: er is een wereldwijd gevoel van impasse binnen het bestaande -economische model. Het is de hoogste tijd om de invloed van bedrijven uit onze te halen.

Er is een wisselwerking tussen ethiek en geld. De politiek is aan zet om deze ethiek beter te gaan bewaken ten bate van de duurzaamheid. Het overheidsbeleid kan in principe veel doen om dit te verbeteren, door op te lossen wat er mis is. Dit begint al met de huidige vervuilers te belasten, in plaats van te subsidiëren. Tevens door te helpen bij het ontwikkelen van netwerken van duurzame coöperaties en het verstrekken van diverse soorten duurzame technische ondersteuning. Bewustwording en onderwijs, ondersteund door wetenschappelijk bewijs is de volgende stap in het veranderen van de gedachten over duurzaamheid en het verbeteren van onze levenskwaliteit.

Kortom, het huidige economische groeimodel is een paradigma dat al dood is. Ondanks dat feit, blijft door onze politici en mainstream media economische groei gepresenteerd worden, als de enige uitweg uit de crisis, terwijl het duidelijk onhoudbaar is en gedoemd is om te mislukken.

We willen een oprechte, duurzame en gelukkige wereld. Niet alleen materiële ontwikkeling en groei!

TwitterFacebookShare

  6 Responses to “Onhoudbare groei”

Comments (6)
 1. Volgens mij zijn de eerste alinea’s een goede analyse van waar het mis is gegaan en nog steeds gaat in het huidige economische systeem (de visie op groei en de basis in schuld).

  Alleen de beschuldigende vinger naar de politiek vind ik te eenzijdig. Natuurlijk zijn de politici en het bedrijfsleven een onderdeel van het probleem. Maar door niet de beschuldigende vinger naar onszelf, naar de burger wijzen mis je een groot deel van het probleem. Ook de maatschappij als geheel (en jij en ik nog dagelijks) neemt economische groei als welvaart voor lief. Het is het perspectief van allen wat een probleem vormt en niet enkel schuld van een denkbeeldige elite.

  • Het is belangrijk te erkennen dat niemand eigenlijk de schuld heeft van deze problemen. Het systeem dat we gebruiken in onze samenleving is zo gegroeid door de tijd heen. We dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid om dat te veranderen.

   Je kritiek over de beschuldigende vinger, naar de politiek is niet terecht want in de eerste alinea staan al de westerse landen, consumenten en banken als mede veroorzakers. In de 2e alinea worden ook de economen en de mainstream media genoemd. Met name de media bevorderen onbereikbaar en hedonistische levensstijlen.

   We moeten wel erkennen dat we onder druk leven en onszelf moeten bevrijden van deze druk om ons nog langer te onderwerpen aan de macht van geld.

 2. Jullie zijn van harte uitgenodigd op het duurzaamheidsfestival, georganiseerd door Occupy Utrecht! http://duurzaamheidsfestival.webs.com/

 3. Mooi artikel!! Jullie zijn van harte uitgenodigd op het duruzaamheidsfestival, georganiseerd door Occupy Utrecht. http://duurzaamheidsfestival.webs.com/

 4. Prima kort en krachtig stuk. Gewoon waar!!
  heb het met de vraag waarom we dit niet bij hun horen naar een stoot redacties van media gestuurd!
  Tesamen met een oplossing!!! Samen delen als modus om de economie op te baseren.
  zie http://www.share-international.org of http://www.sharenl.org
  of meel mij?!? savdhout@gmail.com

 5. Uitstekend verhaal. Het is onvoorstelbaar dat bedrijven en politici zich blind staren, ze willen, durven en kunnen de realiteit niet onder ogen zien. Het zijn eigenlijk een stel slapjanussen.

  Gelukkig zijn er moedige mensen die helder kunnen uitleggen hoe het echt zit, zonder enig belang, zelfverrijking, of wat dan ook. Dat stemt hoopvol en zal zeker zijn vruchten afwerpen!

  Ga zo door!

 Leave a Reply

(verplicht)

(verplicht)


2 + nine =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>