Sep 162012
 

Op 17 september 2011 verscheen #occupywallstreet voor het eerst in de straten van New York. De rest van de wereld volgde half oktober, met acties tegen het corrupte financiële systeem en voor sociale en economische rechtvaardigheid. Nu de beweging een jaar bestaat is het duidelijk dat de sociale media het voortouw hebben genomen in de berichtgeving over de wereldwijde beweging, en niet de lokale, regionale of internationale media.

De manier waarop de klassieke media verslag uitbrengen van de activiteiten van is typerend. Aangezien zij de positieve zaken stelselmatig negeren, en de negatieve kanten breed uitmeten alsmede te vaak geen betrouwbare informatie verstrekken, is het aan de sociale media om die taak op zich te nemen. Dat lijkt aardig te lukken.

De verschillende Occupy-pagina’s op Twitter en Facebook hebben elke dag een groot bereik onder de bevolking, waarvan meer dan 10.000 mensen op Facebook de verschillende groepen van gebruikt en nog eens duizenden via Twitter. De echte impact van Occupy via de sociale media is nauwelijks te meten. De vele berichten die werden gedeeld in de afgelopen jaren, beginnen nog maar pas een echte impact te krijgen.

We zijn niet per se samen gekomen om concrete beslissingen te nemen of om oplossingen te bedenken. Een succesvolle (r)evolutie is niet bedoeld om directe antwoorden te geven, maar is gericht op het creëren van een verschuiving in het publieke bewustzijn. Occupy heeft de deur geopend naar die verschuiving.

Als de mensen zich eenmaal aangesproken voelen, is de volgende stap om ze te mobiliseren. Ook hier komen sociale media van pas. We delen de events en overleggen, wat we willen doen en wanneer en hoe we de straat weer op komen.

Waar is de woede?

Bij Occupy zijn we elke dag bezig met de vraag hoe we de beweging kunnen laten groeien. Wij zijn ons voortdurend aan het afvragen hoe we elke dag nieuwe mensen erbij kunnen betrekken en andere er bij betrokken kunnen houden.

Wij denken dat een van de manieren om dit te doen is, door veel informatie te over het wereldwijde onrecht en om de grote misstanden en verschillen direct overal om ons heen te laten zien.

Maar, soms vragen we ons af; waar is de woede? Waarom zijn er geen 100.000 mensen met ons in de straten?

Collectieve slapeloosheid

Het lijkt soms wel of zich in een collectieve slapeloosheid bevindt, als het gaat om actievoeren. We maken ons wel zorgen over de staat van ons land maar er heerst toch een groot persoonlijk geluksgevoel.

Op dit moment is in Nederland deze grote zelfgenoegzaamheid begrijpelijk. We zijn nog nauwelijks geraakt door de , we kunnen nog steeds genieten van het kapitalisme, geneugten des levens: nachten met onze vrienden stappen, interessante restaurants bezoeken, en volop producten aanschaffen die we niet nodig hebben en het zoveelste paar nieuwe schoenen kopen. Wij consumeren bij het krankzinnige af en waarom zouden we het nodig vinden om te overwegen om dit op te geven?

Het tolereren van de en witteboordencriminaliteit lijkt volledig in verhouding met het voorrecht wat men geniet. Ieder mens heeft recht op zijn eigen leven, maar wat als dat ten kosten gaat van anderen?

Onze huidige maatschappij vertegenwoordigt niet het beste wat we kunnen doen. Er is niets medemenselijks aan om voor een deel van de mensheid het mogelijk te maken alles te bezitten en om anderen te laten stagneren in een aanvaardbare kwaliteit van leven.

Of het nu door middel van collectieve ontkenning, de hersenspoeling van de media of, onze eigen zelfgenoegzaamheid is, het negeren van de huidige crisis en de daarop genomen zijn een absolute belediging en zout in de wonden voor de mensen die wereldwijd dagelijks vechten tegen honger, extreem geweld en systematische onderdrukking.


Het is niet meer genoeg…

Na is het niet meer genoeg om de demonstranten een schouderklopje te geven als je ze ziet, het is neerbuigend. Het is niet meer genoeg om aan “feel-good”-liefdadigheid te doen, terwijl je rustig doorgaat met overdreven consumeren, dit is op het randje van crimineel. Het is niet meer genoeg om alleen op internet te lezen over een vreedzame en rechtvaardige mensheid. Het is niet meer genoeg om open te staan voor de strijd van miljoenen anderen. Het is niet voldoende om te wachten tot eerst andere veranderen. Het is ook voor de 99% in Nederland hoog tijd om solidair te zijn en zich te laten horen! Voordat het ook hier te laat is…

Ook in Nederland moeten we onszelf en de producten die we gebruiken, de plaatsen waar we werken en de ideologieën die we handhaven opnieuw gaan onderzoeken om de gevolgen ervan over de hele wereld te kunnen zien.

In de onverzadigbare zoektocht naar geld, creëren we naast armoede een verspilling van grondstoffen en vernietigen we onze aarde. We dragen allen bij aan de versterking van dit systeem. De schaamteloze toe-eigening van zowel grondstoffen als menselijk kapitaal houdt echter op, hier en nu! We hebben een (r)evolutie nodig die het welzijn van mens, maatschappij en aarde weer bovenaan zet.

Wat als…

Wat als we een wereld creëren die voor iedereen werkt?

Wat als we zouden transformeren van concurrentie naar samenwerking?

Wat als we de aarde en de mensheid boven zouden stellen?

Wat als de 99% nu werkelijk eensgezind zou opstaan?

Onthoud dit: het Occupy gedachtegoed is springlevend!

Meepraten en volgen?
Er zijn verschillende (sociale) media beschikbaar waarmee je contact kan leggen met Occupy-ers, zelf kan bijdragen of gewoon kan volgen wat er allemaal gebeurt op het internet.
Enkele belangrijke links zijn:
TWITTER: http://twitter.com/occupyamsterdam
FACEBOOK COMMUNITY: http://www.facebook.com/pages/Occupy-Amsterdam/303291493015911
FACEBOOK DISCUSSION & ORGANISE GROUP: http://www.facebook.com/groups/122913461146459

TwitterFacebookShare

  5 Responses to “Sociale media houden Occupy springlevend”

Comments (5)
 1. Na een langdurig ziekbed is toch nog onverwacht van ons heengegaan, Occupy. Rust in vrede!

 2. Wat als we de focus leggen op kennis verspreiden?! Via de verbindingen die we leggen. Hier op Occupy gebeurt dat ook maar er is veel meer. Verzameld @
  http://www.oudemedia-nieuwemedia.nl/

  Een prominente actieve link hiervan zou veel toevoegende waarde hebben op deze Occupysite.

  En dan?! Inderdaad het gaat om toepassen in het eigen leven. Dat vergt extra inzet. Dat vereist dus in je kracht komen te staan. Doen. Met open ogen: een argusoog om misleiding te doorzien (vooral vanuit politiek: heb je je stem weer weggegeven… en bedrijfsleven: bvb met zeer minimale definities van duurzaamheid) en een positieve focus, gericht op visie. Het kan wel degeluk heel anders. Onderzoek het. De kennis is beschikbaar . Maar toepassen dien je zelf te doen. Daarin kunnen we elkaar steunen.

  Wat actie betreft denk ik dat het veel doeltreffender is om de inzet te leggen bij in het dagelijkse leven informatie verspreiden. Via internet maar vooral ook in de openbare ruimte. Zodat massaconsumensen die meer willen weten er eerder mee in aanraking komen. Nu blijven zij doorgaans hangen in de oude media. Vandaar! NU HET NOG KAN. Want toenemende repressie is wat de politiek ons schenkt. De nationale politie komt er per 1 januari 2013 aan.

 3. Wat als we de focus leggen op kennis verspreiden?! Via de verbindingen die we leggen. Hier op Occupy gebeurt dat ook maar er is veel meer. Verzameld @
  http://www.oudemedia-nieuwemedia.nl/

  Een prominente actieve link hiervan zou veel toevoegende waarde hebben op deze Occupysite.

  En dan?! Inderdaad het gaat om toepassen in het eigen leven. Dat vergt extra inzet. Dat vereist dus in je kracht komen te staan. Doen. Met open ogen: een argusoog om misleiding te doorzien (vooral vanuit politiek: heb je je stem weer weggegeven… en bedrijfsleven: bvb met zeer minimale definities van duurzaamheid) en een positieve focus, gericht op visie. Het kan wel degeluk heel anders. Onderzoek het. De kennis is beschikbaar . Maar toepassen dien je zelf te doen. Daarin kunnen we elkaar steunen.

  Wat actie betreft denk ik dat het veel doeltreffender is om de inzet te leggen bij in het dagelijkse leven informatie verspreiden. Via internet maar vooral ook in de openbare ruimte. Zodat massaconsumensen die meer willen weten er eerder mee in aanraking komen. Nu blijven zij doorgaans hangen in de oude media. Vandaar! NU HET NOG KAN. Want toenemende repressie is wat de politiek ons schenkt. De nationale politie komt er per 1 januari 2013 aan.

 4. Wat als we de focus leggen op kennis verspreiden?! Via de verbindingen die we leggen. Hier op Occupy gebeurt dat ook maar er is veel meer. Verzameld @
  http://www.oudemedia-nieuwemedia.nl/

  Een prominente actieve link hiervan zou veel toevoegende waarde hebben op deze Occupysite.

  En dan?! Inderdaad het gaat om toepassen in het eigen leven. Dat vergt extra inzet. Dat vereist dus in je kracht komen te staan. Doen. Met open ogen: een argusoog om misleiding te doorzien (vooral vanuit politiek: heb je je stem weer weggegeven… en bedrijfsleven: bvb met zeer minimale definities van duurzaamheid) en een positieve focus, gericht op visie. Het kan wel degeluk heel anders. Onderzoek het. De kennis is beschikbaar . Maar toepassen dien je zelf te doen. Daarin kunnen we elkaar steunen.

  Wat actie betreft denk ik dat het veel doeltreffender is om de inzet te leggen bij in het dagelijkse leven informatie verspreiden. Via internet maar vooral ook in de openbare ruimte. Zodat massaconsumensen die meer willen weten er eerder mee in aanraking komen. Nu blijven zij doorgaans hangen in de oude media. Vandaar! NU HET NOG KAN. Want toenemende repressie is wat de politiek ons schenkt. De nationale politie komt er per 1 januari 2013 aan.

 5. Wat als we de focus leggen op kennis verspreiden?! Via de verbindingen die we leggen. Hier op Occupy gebeurt dat ook maar er is veel meer. Verzameld @
  http://www.oudemedia-nieuwemedia.nl/

  Een prominente actieve link hiervan zou veel toevoegende waarde hebben op deze Occupysite.

  En dan?! Inderdaad het gaat om toepassen in het eigen leven. Dat vergt extra inzet. Dat vereist dus in je kracht komen te staan. Doen. Met open ogen: een argusoog om misleiding te doorzien (vooral vanuit politiek: heb je je stem weer weggegeven… en bedrijfsleven: bvb met zeer minimale definities van duurzaamheid) en een positieve focus, gericht op visie. Het kan wel degeluk heel anders. Onderzoek het. De kennis is beschikbaar . Maar toepassen dien je zelf te doen. Daarin kunnen we elkaar steunen.

  Wat actie betreft denk ik dat het veel doeltreffender is om de inzet te leggen bij in het dagelijkse leven informatie verspreiden. Via internet maar vooral ook in de openbare ruimte. Zodat massaconsumensen die meer willen weten er eerder mee in aanraking komen. Nu blijven zij doorgaans hangen in de oude media. Vandaar! NU HET NOG KAN. Want toenemende repressie is wat de politiek ons schenkt. De nationale politie komt er per 1 januari 2013 aan.

 Leave a Reply

(verplicht)

(verplicht)


four − 3 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>