Sep 052012
 
de1procent

Economen geven vele redenen waarom we in een economische zitten: de Eurocrisis-, schuldencrisis van landen en de bankencrisis behoren tot de uitleg. Minder besproken, is de onderliggende psychologische houding die vergezeld gaat met deze structurele problemen – je kunt deze houding beschrijven aan de hand van de eigenschappen van .

Buitensporig narcisme is het niet-erkende psychologische component van de zeepbel- economie.

.
Grote risico’s

In de huidige tijd lijkt het inmiddels wel of narcistisch gedrag een algemeen geaccepteerd feit geworden is. Je zou zelfs kunnen gaan denken dat narcisme een essentieel onderdeel is om succesvol te zijn of een eerste vereiste op weg naar de top. Maar wat is een narcist eigenlijk precies?

Afhankelijk van de mate waarin iemand narcistisch is, kun je haar/hem het best omschrijven als iemand die alleen oog heeft voor zichzelf en alles wat met hem te maken heeft, terwijl die persoon de rest van de wereld vergeet.

Narcisten zijn niet alleen egocentrisch en onverantwoordelijk, maar ook overmoedig. Ze zijn zo overtuigd van zichzelf, dat ze onnodige risico’s nemen en geloven dat ze nooit zullen verliezen. Ze zijn altijd bereid om extreem grote risico’s te nemen.

Zelfverheerlijkende types

Narcistische mensen hebben vaak redelijk goed door wanneer de markten een opleving hebben en risico’s nemen kan dan lonend zijn. Maar wat gebeurt er wanneer de markt omdraait?

Het blijkt dat bedrijven onder leiding van narcistische CEO’s nu een grotere crisis ervaren dan die onder leiding van de minder zelfverheerlijkende types.

Wanneer er overmoedigd risico’s werden genomen dreunt de crisis harder na, dan wanneer men dit niet deed. De typische persoonlijkheden die medeverantwoordelijk zijn voor de bankencrisis: zijn de narcisten van Wall Street.

Rampzalige uitkomst

Narcisme heeft de zeepbel-economie goed gevoed. Extreem narcisme voorspelt materialisme, dwangmatige uitgaven, het nemen van risico’s en zelfs gokken.

We zijn nu met z’n allen slachtoffers van deze rampzalige uitkomst. Dit is het gemeenschappelijk patroon van narcisme: op de korte termijn en het veroorzaken van lijden voor anderen.

Helaas heeft narcisme nog veel meer gemeen. Narcisten danken hun ‘macht’ vaak aan hun overdreven charme, list en bedrog. Narcisten zijn niet de beste leiders op de lange termijn, maar vaak hebben zij zo’n overtuigende presentatie dat zij toch topposities bekleden.

Het duurt echter nooit lang, voordat men zich realiseert dat de narcist niet een erg goede leider is – hoe kan het ook anders als je enkel gericht bent op jezelf en niet de zorgen hebt voor het algemeen belang of voor iemand anders? Maar tja, dan is de narcist vaak al de baas…

Egocentrische leiders

Het restant van narcisme is duidelijk te zien als deze CEO’s, meestal met een flinke bonus, het bedrijf verlaten. Het gebrek aan het nemen van verantwoordelijkheid en de zakelijke en de persoonlijke destructiviteit zal vaak dan pas echt naar buiten komen.

De CEO’s van de meest succesvolle bedrijven zijn bescheiden, hardwerkend en geven hun teams het krediet van het succes. Bedrijven geleid door egocentrische leiders zullen nooit de sprong kunnen maken om echt jarenlang stabiel te zijn.

Persoonlijke verantwoordelijkheid

Zolang we het probleem van buitensporig narcisme niet gaan erkennen kunnen er andere bubbels blijven ontstaan. Overmoedige mensen hebben een bijzonder kort geheugen en het is verleidelijk voor narcisten bij bedrijven en banken om risico’s te nemen als het weer iets beter gaat.

Willen we voorkomen dat het systeem uiteindelijk zal instorten, dan zullen we eerst moeten om onszelf te beschermen tegen de schade die narcisme met zich meebrengt.

Het is essentieel om onze economische en politieke leiders voortaan te beoordelen op hun persoonlijke verantwoordelijkheid, integriteit en het gevoel voor gemeenschappelijk belang.

narcist

TwitterFacebookShare

  6 Responses to “De Psychologie achter de Crisis”

Comments (5) Pingbacks (1)
 1. Goede middag,

  Ik kan uit ervaring spreken dat de tekst die hierboven is geschreven klopt.
  Ik heb een werkgever gehad die echt nascist was en zich alleen maar aantrok hoeveel geld dat hij overhield.
  Deze man heeft me dusdanig geraakt dat ik het vertrouwen volledig heeft aangetast, terwijl ik de orders binnen haalde etc etc . op het moment dat ik privé zelf in de knoei zat accepteerde deze man dat niet omdat hij bang was dat ik niet volledig met deze baan bezig was. maar goed heb omzetten gedraaid van 250.000,00 met een meerwerk van 150.000,00 met een brutto wnst van 100.000,00 maar omdat hij het bedrijf overnam en inderdaad gekken besluiten nam kwam hij zo ver en dacht ie dat ie god was. Opleiding had deze meneer niet genoten dat bleek achteraf wel want bedrijfsvoering op een positive manier wist deze man niks van af. jammer maar ben blij dat ik bij het bedrijf niet meer werkzaam ben.

  Ik ben blij bij jullie te mogen aansluiten omdat ik denk dat wat jullie naar voren brengen bij mij aansluit. heerlijk om mensen te ontmoeten die de zelfde visie hebben zoals ik dat heb.

  groeten Dave

  • Dave,

   Dank voor je bericht, Ik denk dat heel veel meer mensen zich in een dergelijke situatie als die van jouw zich zullen herkennen.De omvang van het probleem is groot, ook in ons land.

   De meest recente onderzoeken laten zien dat er veel meer mensen zijn die een narcistische stoornis hebben – gerelateerd aan psychopathie – dan we eerder dachten. Veel van hen trekken een spoor van verwoestingen. Niet alleen op de werkvloer, in relaties, maar ook op kinderen, in de politiek en in de maatschappij in het algemeen.

   Voor meer info over narcisten op het werk, verwijs ik graag naar de blog Narcisme voor Dummmies: http://narcismevoordummies.blogspot.nl/2011/01/de-narcist-op-het-werk.html

 2. Open Brief aan Samson en Rutte

  Rotterdam, 14-09-2012

  Betreft: “Verkiezingsuitslag 12-9-2012″

  Weledele Heren,

  Gefeliciteerd!


  Een prachtig resultaat: Wie had dat gedacht?
  Voor mij heeft U beide gewonnen.

  En nu? Het volk heeft gekozen: Samenwerken! Allemaal !

  We hebben allen belang bij een sterke, stabiele, onafhankelijke Overheid en Nederland.
  Een sociaal, sterk, liberaal & multiculturele samenleving, waarbij het belang van het volk telt!

  Een land waarin ieder individu zich kan ontplooien naar eigen inzicht en wens,
  Zonder zich zorgen te hoeven te maken om zijn recht op bestaanszekerheid.

  Ik zeg U: we staan voor een enorme uitdaging, Dit is geen grap en de tijden zijn onzeker.

  Alleen kunt U het niet, maar niet getreurd!
  U staat er niet alleen voor, U bent immers met zijn tweeën en U heeft ons, het Volk

  Om de “Founding Fathers” aan te halen:

  The Declaration of Independence: A Transcription

  IN CONGRESS, July 4, 1776.
  The unanimous Declaration of the thirteen united States of America,
  When in the Course of human events, it becomes necessary for one people to dissolve the political bands which have connected them with another, and to assume among the powers of the earth, the separate and equal station to which the Laws of Nature and of Nature’s God entitle them, a decent respect to the opinions of mankind requires that they should declare the causes which impel them to the separation.
  We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.–That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, –That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness.

  Om Uw te sterken in deze opgave, is het mijn plicht, een eer en genoegen, U, namens de gehele mensheid, de “sleutel tot de oplossing” aan te reiken, middels deze proza.

  Omwille van ons Allen, De Mens!

  Hoogachtend,

  Marty Bolluyt

  “Basisinkomen: BTW Voor Leven, De Toekomst Van Welvaart En Vrede”

  Bewust
  Allemaal
  Samenwerken
  Is
  Sleutel
  In
  Netelige
  Kwestie
  Om
  Mensen
  Een
  Normaal

  Bestaan
  Te
  Waarborgen

  Voor
  Onze
  Overheid
  Resteert

  Logisch
  Eerlijk
  Verstandig
  Evenwichtig
  Natuurlijk

  Doelmatig
  En

  Totaal
  Overzichtelijk
  Elk
  Kind
  Opleiden
  Menselijk
  Samenleven
  Tegen

  Verdrukking
  Armoede
  Natuur

  Wetenschap
  Energie
  Leveren
  Vernieuwing
  Alsook
  Allen
  Respectvolle
  Toekomst

  Éenvoud
  Nieuwsgierigheid

  Veiligheid
  Rede
  Eer
  Dynamiek
  Evolutie

 3. HAHAHAHA, precies ja HAHAHA, echt precies die, ik lees hem
  nu pas. Hij is zo spot on dat het me echt even goed doet en bevestigd
  krijg wat ik afgelopen weken heb mogen ervaren.
  POWER TO THE PEOPLE!!

 4. Mooi geschreven, mag wel eens gezegd worden en minder narcisme zou mooi uitkomen om van een economie gebaseerd op individuele hebzucht naar een economie voor algemeen welzijn te komen. Van concurreren naar samenwerken met de modus samen delen bijvoorbeeld!!

  hoioooooooooooo, keep on smiling!!!

 Leave a Reply

(verplicht)

(verplicht)


one − 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>