Jul 132012
 

Straatkinderen in India hebben hun eigen banksysteem opgezet, het systeem bedient inmiddels rond de 9000 straatkinderen. Hieronder het hele verhaal van Russia Today.


Als een groep straatkinderen in India een eigen banksysteem kan opzetten dan kan dit wellicht mensen in Nederland ook wakker schudden. Mensen kunnen prima zelf actie ondernemen om het parasitaire private bankenkartel buiten spel te zetten. Een beetje inhoudelijke hulp daarbij kan worden gehaald uit de volgende boeken, die uitgebreid ingaan op hoe mensen alternatieve economische systemen kunnen opzetten.

Als eerste het boek: Creating Wealth, Growing Local Economies With Local Currencies van onder andere Bernard Lietaer die hier eerder in een presentatie aan bod kwam waarin hij het belang van diversiteit in geldsystemen uitlegt.

Communities everywhere are challenged by issues such as health, elder and child care, housing, education, food security, and the environment. On the surface, these problems appear to be rooted in economic crisis—for example, budget cuts have triggered reduced public services, soaring food prices have created food security concerns, and the subprime mortgage disaster has spawned record increases in foreclosures and homelessness.

However, if communities could match their unmet needs with their underutilized resources, many would find that while their economies may be struggling when measured in traditional terms, they possess enough genuine wealth to allow all their inhabitants to enjoy a vastly improved quality of life. Creating Wealthdemonstrates how a healthy society can be attained through developing new systems of exchange. Using creative initiatives such as time banks, systems of barter and exchange, and local currencies, cities and towns can empower themselves and build vibrant, healthy, sustainable local economies.

In addition to presenting many compelling case studies of successful alternative currencies in action, Creating Wealth also explores the different types of capital that communities have to draw on, including natural, built, social, human, institutional, cultural, technological, and financial. This book will appeal to community activists, city planners and other public officials, and anyone interested in developing strong local economies.

Gwendolyn Hallsmith is the founder and director of Global Community Initiatives and the author of The Key to Sustainable Cities.

Bernard Lietaer is the world’s leading authority on complementary currencies and the author of The Future of Money.

 

Daarna een boek  wat eerder ook al getipt werd: Local Money: How to Make it Happen in Your Community.

An inspiring yet practical new Transition Book, Local Money helps you understand what money is and what makes good and bad money, and reviews how people around the world and in the past have experimented with new forms of money that they create themselves.

The book draws on the track record of experimentation with local money to show those in the Transition movement and beyond what has been tried, what works, and what to avoid. Different models of alternative currencies are reviewed, from the Local Exchange Trading System (LETS) and TimeBanks, which work within communities, to paper currencies such as Berkshares, German regional currencies and Ithaca ‘hours’, which circulate between local businesses as an alternative to their losing trade to the national chain retailers. Currencies like Ithaca ‘hours’ can also easily be used to enable people to exchange services locally at agreed hourly rates.

How can local banks and bonds help us move our cities, communities and homes on to a more sustainable footing? The book suggests how groups can create future forms of local money that can deepen local resilience and support the development of more local production of the things we need, such as food and power.

Author: Peter North

 

Voor Nederlandstalige informatie over alternatieve geldsystemen is de Stichting Strohalm een ideaal beginpunt met vele gratis publicaties op hun website: www.strohalm.nl.

Daarnaast is er een ietwat gedateerd maar wellicht nog steeds zeer leerzaam boek over hoe mensen hun eigen letssysteem kunnen opzetten gratis te downloaden: Handleiding voor het opzetten en organiseren van een LETSsystem.

Kortom laten we vooral onszelf gaan organiseren in Nederland. Als straatkinderen in India het kunnen dan laat dat prachtig zien dat de gemiddelde Nederlander zelf ook prima aan praktische oplossingen kan werken.

Aanverwante artikelen:
-) Wat als de Euro zou instorten?
-) Breek het monopolie van de Euro
-) Het belang van diversiteit in economische systemen
-) Bewustzijn over het bankensysteem groeit wereldwijd
-) Update – Hoe eerlijk is ons huidige economische systeem eigenlijk?

Eerder besproken alternatieve systemen op Visionair:
-) Wiskundig geperfectioneerde economie
-) Lets HEC een complementaire economie
-) De Kleureneconomie
-) Tijd ruilen een oplossing?
-) Energie als Geld
-) Hoe begin je je eigen munt?
-) Bitcoin: Geld van niemand en van iedereen
-) Het Venus Project
-) Fair4all netwerk

TwitterFacebookShare

  19 Responses to “Straatkinderen India zetten eigen banksysteem op, nu wij nog!”

Comments (15) Pingbacks (4)
 1. Dit vind ik een hele goede ontwikkeling. Doet me een beetje denken aan een ander alternatief die ik de laatste tijd steeds verder zie ontwikkelen: Crowd funding.
  Als je geld wilt lenen voor bijvoorbeeld een eigen bedrijfje, dan ga je niet naar een traditionele bank, maar dan plaats je je leenverzoek online en leen je rechtstreeks van andere particulieren.
  Ik vind het een goed initiatief omdat je daarmee (de macht van) banken buiten spel zet.

 2. Inderdaad, zoals een eerdere comment, er zijn al LETS-kringen

  Maar, het probleem is dat deze wat beperkt zijn. Een uitgebreider en landelijk systeem, gebaseerd op LETS en de JAK bank, staat in de startblokken. Fair4All, een systeem zonder de systeemfouten in het huidige bankieren. Aanmelden en gaan we in NL ook aan de gang, zonder de euro

 3. Als auteur van dit artikel snap ik deze negatieve reacties niet helemaal. In dit artikel laten we juist zien dat mensen zelf aan de gang kunnen en geven daarbij hulp hoe ze dit kunnen opzetten. In veel gebieden zijn als LETS systemen actief en een site als http://www.spullendelen.nl kan iedereen morgen al aan meedoen. Of verwachten deze mensen die kritiek leveren dat een mooi centraal occupybureau de oplossing voor ze gaat implementeren. Die indruk wekt het bij mij namelijk en dan heb je de occupy niet helemaal begrepen.

  Juist ook de oplossingen laten zien en daaraan werken is ook een onderdeel van de occupy beweging. En voor eenieder die zelf zin heeft de handen op deze manier uit de mouwen te steken kunnen hiermee aan de slag. Dus ik zou zeggen bestel een boek wat hier gelinkt staat, zet een eigen lokaal systeem op, wordt lid van spullendelen.nl etc. Zoek iets wat je zelf nuttig en leuk vind en ga zelf aan de oplossingen meehelpen bouwen.

 4. Kom op Mjon. Zo in dit artikel te lezen is het obgeloofelijk makkelijk je eigen banksysteem op te richten. Dus hoever zijn jullie er al mee ?
  En volgens een ander artikel bij Occupy heeft een zeer arm persoon uit Thailand een hele permaboerderij opgericht. Hoever zijn jullie al met jullie permatuinen ?
  En hoe kan het zijn dat de aller allerarmsten op de wereld dit ongeloofelijk makkelijk kunnen en jullie blijkbaar niet.
  Laten we wel wezen, de Occupy-aanhang is alleen maar kleiner geworden.

  • @Risp,
   er zijn op allerlei gebieden al mooie initiatieven ontwikkeld waar occupiers internationaal samen aan werken. Er staat ook nergens dat ik het makkelijk vind je eigen banksysteem op te richten. Ik heb het artikel ook niet geschreven.

   De kampen zijn dan misschien wel verdwenen, het Occupy gedachtegoed is alleen maar groter geworden.

   • Het feit dat mensen kritiek hebben op het hele financiele gebeuren betekend niet dat zij ook het Occupy gedachtengoed aanhangen. Met name het anarchistische karakter van Occupy slaat niet aan. Het werkt niet.

    En de meeste mooie initianitieven worden helemaal niet ontwikkeld door Occupyers.

  • Wie is hier de occupyer en wie ben jij? Ik snap je spiegelingen en projecties niet helemaal. Er zijn een heleboel permacultuur initiatieven in Nederland sommige mede ook gestart en of gedragen door occupiers. Dus er wordt al aan gewerkt en als je permacultuur leuk vind ga dan zelf ook vooral aan de slag en doe onder de vlag die je er maar op wilt zetten occupy of juist niet. Lekker belangrijk.

   Hetzelfde voor alternatieve geldsystemen, er zijn een heleboel initiatieven bezig sommige ook mede gestart en of gedragen door occupyers. Dus vind je dat interessant ga daar dan mee bezig. Hecht niet te veel waarde aan identiteiten van jezelf en groepen. Ga gewoon op een positieve manier met mogelijke oplossingen bezig en zoek daarbij waar nodig mensen die dit ook willen ongeacht of dit nu occupiers zijn of niet.

   • Eh… wie is hier de Occupyer en wie ben ik ?? Waar slaat dat nu weer op ?

    Douwe, jij bent degene die beweert dat een bank opzetten hartstikke gemakkelijk is (arme straatkinderen in India lukt het ook) en de meest arme persoon in Thailand kan een hele boerderij op oprichten.

    Ik hoef helemaal geen alternatief betaalmiddel. En ik heb ook niet echt de behoefte om m’n eigen groenten te kweken, dat koop ik wel.

    Deze behoeften liggen met name bij jou en gezien het feit dat jij telkemale beweert dat het hartstikke gemakkelijk is zou ik zeggen… zet het eens op !!! Laat het eens zien.

    • Als je geen problemen hebt met het huidige banksysteem en geen eigen groenten wilt verbouwen prima. Dan zou ik deze post lekker aan je voorbij laten gaan.

     Anderen die wel problemen hebben met het banksysteem kunnen met dit fimpje en deze twee boeken zich goed orienteren op hoe ze zelf oplossingen kunnen implementeren.

     Voor oplossingen die er al zijn zou ik je aanraden eens naar permacultuur, transition towns, LETS, Spullendelen etc. etc. te googlen. Ook in jouw buurt zijn er al mensen volop bezig en er is natuurlijk ook niets wat je remt om zelf de handen uit de mouwen te steken en zelf initiatief te nemen.

     • Douwe,

      Ik heb nooit gezegd dat ik geen problemen heb met het bankensysteem. Probleem is dat jou schrijfsels vaak te oppervlakkig zijn vooor woorden en dat ze vaak niet eens kloppen.

      Maar als jij zo’n voorstander bent van het opbouwen van en totale nieuwe economie stel ik voor dat je er wat minder over schrijft en wat meer moeite doet het zelf op te zetten.
      Haal die handjes van je eens van dat toetsenbord af en zet het op, je schrijft zelf dat het hartstikke makkelijk is, dus wat let je.

   • Douwe, nog een vraagje,

    Wat denk jij dat een straatkind in India op een dag verdient ?
    Genoeg om te sparen ?
    Genoeg om geld uit te lenen aan anderen ?

    • Geen antwoord,

     Wat informatie over India,
     India heeft zo’n 1 miljard inwoners. Daarvan leven er bijna 30 % onder de armoedegrens van 1 of 2 dollar per dag. Dat zijn zo’n 300 miljoen mensen. Naar schatting werken er 100 miljoen kinderen van 12 tot 18 jaar voor weinig of geen loon.

     Er zijn naar schatting 11 miljoen zwerfkinderen in India. Deze zwerfkinderen staan helemaal onder aan de ladder en deze kinderen zijn alleen maar bezig met dagelijks overleven. Het kind gaat niet naar school en dreigen bovendien gevaren als onderkoeling, mishandeling, seksueel misbruik, gezondheidsproblemen, criminaliteit, uitbuiting en drugsverslaving. Over het algemeen moeten zij hun eten zoeken op een vuilnisbelt. De enige kans die deze kinderen hebben is als zij opgevangen worden door een hulporganisatie.

     Dus hoe groot is de kans dat deze zwerfkinderen een gebouw kunnen huren, een kluis kunnen kopen en een bank kunnen beginnen ? Hoe groot is de kans dat zij elkaar geld kunnen uitlenen en kunnen sparen voor bijvoorbeeld een opleiding ???
     Volgens mij is die kans nihil.
     Ik heb dus zo ook mijn vraagtekens bij dit filmpje.

     • Als je geen problemen hebt met het huidige banksysteem prima. Dan zou ik deze post lekker aan je voorbij laten gaan.

      Anderen die wel problemen hebben met het banksysteem kunnen met dit fimpje en deze twee boeken zich goed orienteren op hoe ze zelf oplossingen kunnen implementeren.

      Voor oplossingen die er al zijn zou ik je aanraden eens naar permacultuur, transition towns, LETS, Spullendelen etc. etc. te googlen. Ook in jouw buurt zijn er al mensen volop bezig en er is natuurlijk ook niets wat je remt om zelf de handen uit de mouwen te steken en zelf initiatief te nemen.

 5. Jolanda, wat bedoel je met iedereen op zitten ruien en niks doen? Heel veel Occupiers zijn al lang bezig met alternatieven en werken heel hard. Wat zou JIJ zelf graag willen bijdragen?

 Leave a Reply

(verplicht)

(verplicht)


eight + 8 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>