Jun 272012
 

Als we beginnen bij het principe dat de basismotivatie van het leven bestaat uit voortbestaan dan kan vandaaruit een richting worden uitgezet om dat voortbestaan zo goed mogelijk te gaan organiseren. In dit eerste artikel leggen we de nadruk op primaire levensbehoeftes als de voedselvoorziening en huizenbouw.

De basis van voortbestaan bestaat uit het verzamelen van voldoende energie, voor mensen in de vorm van voedsel. Wat lijkt veiliger voor het lange termijn voortbestaan? Een zo lokaal mogelijke voedselvoorziening waarbij mensen in direct contact staan met de producenten van hun voedsel, invloed kunnen uitoefenen op hoe het wordt verbouwd en er korte transportketens nodig zijn? Of een globaal systeem waarbij mensen geen contact hebben met de producenten, afhankelijk zijn van allerlei onbekende partijen, geen invloed hebben op hoe hun voedsel wordt geproduceerd, en afhankelijk zijn van een wereldwijd olie intensief transportsysteem?

Permacultuur geeft handvaten om mensen in staat te stellen de voedselvoorziening zo lokaal mogelijk te regelen met het oog op de lange termijn overleving van de mens in samenwerking met haar natuurlijk omgeving. Daarbij is het handig om verstand te hebben van eetbare planten zodat je in tijden van crisis eventueel uit de wilde natuur kunt eten. Ook is het zinvol de openbare ruimte te gebruiken voor voedselproductie en op de hoogte te zijn waar je eetbare planten kunt vinden in de openbare ruimte. De wildplukwijzer en plukdestad zijn hier twee nuttige websites voor. Op sites als spullendelen.nl kun je daarnaast gratis planten en zaden ruilen met mensen en zelfs stukken grond tot beschikking krijgen of geven om voedsel op te gaan verbouwen. Bekijk dit filmpje om te zien wat er allemaal mogelijk is als je eetbaar groen volledig integreert in een woonomgeving.

 

Naast voedsel is schoon water ook een absolute eerste levensbehoefte. Het kan verstandig zijn om naast het landelijke systeem extra mogelijkheden in te bouwen zodat je ook in tijden van eventuele crisis verzekerd kunt zijn van voldoende schoon en veilig water. Ook op dit punt heeft permacultuur een boel kennis in huis.

Vervolgens is een goed en veilig onderdak belangrijk. Hierbij dezelfde vraag. Wat is beter voor het lange termijn voortbestaan? Een huis wat continue afhankelijk is voor basiszaken als verwarming en stroom van externe bronnen van fossiele energie die uit bijv. landen als Rusland moet komen? Of  een (autonoom) huis wat zichzelf voorziet van energie en warmte door goed ontwerp en toepassing van de juiste hernieuwbare energie technieken? Dit laatste lijkt de beste optie.

Daarbij is het handig als je mensen in je eigen buurt hebt die hier ook graag mee aan de gang willen. Organiseer jezelf.  Wordt lid van een Transition Town, googlegroup of facebookgroup die zich met deze onderwerpen bezig houden en/of volg onderstaande tips in de afbeelding om meer gemeenschap in je eigen buurt te ontwikkelen.

 

Dit onderstaande filmpje uit Spanje met de titel: “Anticrisiswapen uit Spanje: Utopia”, (met Nederlandse ondertitels) laat zien wat er allemaal mogelijk is als een gemeenschap de handen in elkaar slaat en aan de hand van gewoon gezond verstand deze basiszaken van het voortbestaan voor haar inwoners zo goed mogelijk probeert te regelen. Laten we in Nederland ook handen en voeten geven aan deze richtingen die goed zijn voor het lange termijn voortbestaan van de mens en haar natuurlijke omgeving. Wacht niet op anderen, begin zelf en inspireer anderen. :-)

 

Aanverwante artikelen:
-) Eerdere artikelen over Permacultuur
-) Eerdere artikelen over Wonen 
-) Eerdere artikelen over Voortbestaan 

 

TwitterFacebookShare

 Leave a Reply

(verplicht)

(verplicht)


seven × = 42

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>