Mar 292012
 
20120328-Schoonmakers-Utrecht-550x412

Het onderstaande artikel geeft een beeld van de gister op het Centraal station te Utrecht.
In het Artikel kan je lezen dat de politie blijkbaar de opdracht had gekregen om aanloop van  nieuwe demonstranten tegen te houden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de oproep van FNV aan om de bezetters bij staan met mensen en materiaal om de nacht door te komen. Dit artikel is overgenomen van socialisme.nu, woensdag 28 maart 2012, 21:04 , door Sjerp van Wouden

Het grootste station van Nederland, Utrecht Centraal, is vandaag het toneel van de schoonmakersstaking. Na 13 weken staken hebben de schoonmaakbazen en opdrachtgevers nog steeds geen acceptabel cao-bod gedaan. De NS, een grote opdrachtgever, heeft zich niet aan hun vele mooie woorden gehouden en dreigt nu zelfs flink te bezuinigen op de schoonmaak.

Tijdens hun hebben de continu hun ‘onderhandelingspartners’ opgezocht. Ze bezochten opdrachtgevers om hun steun aan de stakingseisen af te dwingen. Soms met een ludieke , meestal met een harder middel. Schoonmaakbedrijven als ISS, Hago en opdrachtgevers als de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit werden allemaal bezet door de en hun sympathisanten.

Enkele weken geleden waren de schoonmaakbazen nog aan het ‘achteruit onderhandelen’, dat wil zeggen: ze boden minder dan daarvoor. Dankzij vastberadenheid van de schoonmakers, de stevige acties en de steun van andere groepen als universiteitspersoneel en studenten zijn de schoonmaakbedrijven teruggekomen naar de onderhandelingstafel. Maar nog steeds bieden ze geen respect. De eerste dagen ziekte blijven voor rekening van de schoonmaker als het aan hun ligt.

In 2010 was Utrecht CS het epicentrum van de staking. Dit keer is de NS bewust ontzien. In ruil voor goed werkgeverschap en steun voor de schoonmakers mocht ‘de hoogst noodzakelijke schoonmaak’ plaatsvinden. Maar waar de stakers zich aan hun kant van de deal hielden, heeft de NS ze op alle fronten geschonden. Een pijnlijke les, want door het ontzien van de spoorwegen was de staking veel minder krachtig en veel minder zichtbaar.

Maat vol

Toen de NS anderhalve week geleden het nieuwe schoonmaakcontract aan Hago gunde, was de maat bij de stakers vol. Er was namelijk afgesproken dat de vakbond betrokken zou worden in de keus voor het schoonmaakbedrijf dat bij de spoorwegen aan de slag zou gaan. Niet alleen heeft de NS zich daar niet aan gehouden, ze hebben het contract aan het meest beruchte schoonmaakbedrijf gegund dat nota bene 1 miljoen op de treinschoonmakers zal bezuinigen. Dat zijn ongeveer 120.000 werkuren, waarmee de werklast dus enorm omhoog zal gaan. Dat dit contract tijdens de staking is afgesloten ervaren de schoonmakers als een enorme klap in het gezicht. Vandaar dat ze nu hun pijlen op de NS richten.

Onder het blauwe bord verzamelen zich rond 4 uur een paar honderd schoonmakers. De gele hesjes gaan aan, de actie kan beginnen. De centraal gelegen reclameborden-annex-banken worden gebruikt als podium. ‘Na twee jaar zijn we terug om dit te bezetten, na 13 weken staken. Als de bazen niet ingaan op onze eisen, wat doen we dan?’ vraagt één van de organizers aan de schoonmakers. ‘Wij gaan door!’ is het antwoord. Vele leuzen uit de campagne zijn te horen.

Snipper-dag

Schoonmakers, en de aanwezig studenten en activisten beginnen meteen met flyers uitdelen. Veel mensen reageren goed en nemen de flyers aan. Een aantal reizigers loopt gehaast door. Onzichtbaar zijn de schoonmakers nu zeker niet. Schoonmakers halen gratis kranten uit de bakken en verscheuren ze. De snippers vullen de stationshal. Hier wordt gestaakt en dat moet gezien worden. Het wordt een enorme zooi op Utrecht Centraal.

Overal lopen al wat schoonmakers rond; reizigers die uit de intercity van Den Helder naar Maastricht stappen kijken verbaasd op als 10 schoonmakers in actietenue staan te roken bij de trappen. Aan de ene kant van het klinkt Afrikaans gezang uit speakers. Aan de andere kant staan Marokkaanse schoonmakers, geholpen door een wat onwennige gitarist, via een megafoon hun liederen te zingen en leuzen te scanderen, het onderscheid is onduidelijk. Een groepje erom heen lacht en klapt mee. Geïnspireerd op de meest bekende leus uit de Egyptische revolutie scanderen ze: ‘As-Shaab jurid CAO ydid!’ oftewel: het volk wilt een cao!

Politie is aanwezig en controleert bij de ingangen sporadisch mensen of ze zich niet komen aansluiten bij de bezetting. Vooralsnog zetten ze humor in als wapen: of we even voor de spits weg wilden zijn om daarna weer terug te komen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. De schoonmakers blijven tot er wel goede afspraken gemaakt kunnen worden met de NS. Uit onderhandelingen komt dat we in ieder geval tot 10 uur ‘mogen’ blijven. Maar de inzet is om pas weg te gaan als de eisen binnen zijn.

Zie ook de filmreportage van RTV Utrecht

Bron: http://socialisme.nu/blog/nieuws/25263/schoonmakers-bezetten-utrecht-centraal-%E2%80%98het-volk-wil-een-cao%E2%80%99/

TwitterFacebookShare

  One Response to “Schoonmakers bezetten Utrecht Centraal”

Comments (1)
 1. GOED ZO!
  Gewoon net zolang doorgaan totdat ze door de knieeen gaan!!!!
  De Acties inderdaad opvoeren qua “pittigheid”!
  Heel heel erg duidelijk maken dat het BITTERE ERNST is!
  De tijd voor spelen en ludieke acties is duidelijk voorbij, na het schofferende gedrag van de NS!
  Zij hebben een zeer onbeschoft en gemeen signaal afgegeven en letterlijk over de eisen van de schoonmakers heen gewalst en laten zien dat ze: VIERKANT SCHIJT HEBBEN AAN DE BASIS-BEHOEFTEN VAN DE SCHOONMAKERS !
  Dus raad van een oud-actievoerder:

  1) DE DRUK OP BLIJVEN VOEREN door het karakter van de acties nog veel MEER PIT te geven!
  Desnoods de hele stationshal volstorten met rotzooi!! om maar een voorbeeld te noemen!

  2) Bezetting op alle STRATEGISCHE PUNTEN van de NS, zodat ze echt “pijn” gaan voelen en beseffen wat ze nu gedaan hebben!

  3) Zoveel mogelijk ook DE LINKSE POLITIEKE PARTIJEN erbij te BLIJVEN betrekken!

  4) Steun zien te krijgen van DE BEVOLKING!

  HOE MASSALER EN MAXIMAAL VOLHARDEND DE EENDRACHT VAN DE MENSEN TEGEN DIT SOORT LIEDEN HOE EERDER ER WAT BEREIKT GAAT WORDEN.

  Deze lieden hebben een harde kop! Alleen door de druk op te blijven voeren en de acties grimmiger te maken en zo MASSAAL TE HOUDEN valt er iets te bereiken! Kijk maar naar de geschiedenis!

  Verder wens ik alle actievoerders heel veel KRACHT, BLIJVENDE MOTIVATIE, LICHT & LIEFDE toe!
  Ik blijf dit ondersteunen door mijn ENERGIE TE BLIJVEN STUREN net zolang totdat de eisen zijn ingewilligd!
  Dus blijf ik dit alles met zeer veel belangstelling volgen!

  Majella

 Leave a Reply

(verplicht)

(verplicht)


six × 9 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>