Mar 172012
 

Of het nu in Rotterdam, Den Haag of is, bijna alle kampen worden bedreigd en we hebben kunnen zien hoe in heel Amerika kampen werden aangevallen door de politie.

Het maakt niet uit wat je denkt dat de politie hier wel of niet doet, het feit is dat geweld tegen de politie, zelfs uit zelfverdediging, het verkeerde signaal zal sturen naar de media. Je beloont daarmee juist de media, die ons toch al alleen laten zien als we net de verkeerde dingen doen.

Niet-gewelddadige beweging
Het is niet ons doel als beweging om gewelddadig te zijn of om vernielingen aan te richten. Ons doel is om mensen te laten zien hoe we kunnen praten over verandering en samenkomen met actie, en werkgroepen. We kunnen alleen mensen bereiken als we trouw blijven aan de waarden om op een niet-gewelddadige manier veranderingen te bewerkstelligen. En, we zullen juist de mensen en hun steun verliezen als we ze geweld en chaos laten zien. In feite verliest de beweging dan aan kracht.

Provocateurs
Occupy-ers begrijpen dat geweld, geweld voortbrengt en dat om die cirkel te beëindigen, ongeacht hoe gewelddadig de ander kan zijn, we onszelf niet naar dat niveau moeten verlagen. We zetten onze verontwaardiging over het corrupte geldsysteem, de banken, ondemocratische regeringen en vele andere zaken, om in acties met ethiek en humor, niet met geweld.

Van agent tot aan de provocateur, het is aan de Occupy-er om geweld te ontwijken. Laat je niet uitlokken! Het zal niet de eerste keer zijn dat er geweld wordt uitgelokt als een manier om bewegingen in diskrediet te brengen…

Consensus over Geweldloosheid
De Occupy bewegingen over de gehele wereld zijn tot consensus gekomen over het feit dat dit een niet-gewelddadige beweging is. Ook al staan de kampen onder druk, laten we niet afwijken van onze niet-gewelddadige principes. Een beweging zonder leiders is niet zonder verantwoordelijkheid. Wees zelf verantwoordelijk, door eerlijk te zijn, rustig te blijven en vooral jezelf als niet-gewelddadige bezetter te respecteren! Hoe dan ook blijf KALM…

“Nonviolence is a weapon of the strong”
Mahatma Gandhi
(Indian Philosopher, internationally esteemed for his doctrine of nonviolent protest, 1869-1948)

TwitterFacebookShare

  9 Responses to “Occupy-ers blijf kalm!”

Comments (9)
 1. Donderdag moeten jullie weg uit Amsterdam.
  Wat gaan jullie dan doen?

  • Ik me iniedergeval niet laten aresteren , dan geef je juist kracht aan het beeld wat ze graag zien.

 2. “De protestbeweging Occupy moet donderdag vóór 10.00 uur vertrekken van het Beursplein in Amsterdam. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan de demonstranten vandaag in een brief geschreven.” welles een gelegenheid om naar het vondelpark te verhuizen? onderschat het contact met aarde en groen niet. iets wat er op het beursplein geheel ontbreekt. vertrekken van het beursplein moet niet betekenen dat we “verloren hebben”of ons “terug trekken”of “verdwijnen”. het kan juist dé kans zijn om op een andere plek nog veel groter te worden!

 3. Goed artiekel,
  Dit is precies het punt (en daarom hield ik me afzeidig bij ontruiming van het grote tentenkamp),
  er mocht genoeg blijven staan.
  het doet er niet toe of je gelijk hebt , de media bepaald dus moet je daar omheen werken ;)
  maw laat je niet uitlokken en leg provocatief gedrag vast op camera en versprijd het.

 4. Hey, Ghandi heeft gelijk, happy 6 month anniversary everybody! Let’s unite again!

  • Dank! Officieel moeten we in Amsterdam nog een maandje wachten en hebben wij op zondag 15 April pas ons 6 maanden jubileum. En, dat zullen we natuurlijk ook niet geruisloos voorbij laten gaan!

 5. Ja, Natuurlijk ben ik het hier h-e-l-e-m-a-a-l mee eens! Occupyers laat je niet uitlokken en zeker: Blijf KALM! Soms is het wel erg moeilijk om kalm te blijven als je zoveel oneerlijkheid en onrechtvaardigheden voorbij ziet komen! Ik kan dat heel erg goed aanvoelen en begrijpen, maar ik heb zelf gemerkt dat als je kalm je eigen waarheid blijft uitdragen als soeverein mens, je dan op een gegeven moment zelfs respect afdwingt bij de mensen om je heen, want inderdaad wat Ghandi zegt: In kalmte zit de grootste kracht….!
  Ik denk IEDERE DAG aan jullie allemaal, en stuur alleen maar hele bergen positieve energie naar jullie toe! Tenslotte: Ik ben ontzettend trots op jullie allemaal, wat er toch allemaal sinds oktober gebeurd en bereikt is! In een woord G-E-W-E-L-D–I-G !!! Keep on, keep on going strong like this my dear friends in Amsterdam, Rotterdam < Den Haag , Groningen en overal…! <3<3<3 Majella :-)

 6. Een mooi stukje en ook nog eens in het Nederlands, waardoor mensen die niet zo makkelijk Engels lezen bereikt kunnen worden. Waar ik altijd nieuwsgierig naar ben en wat de transparantie ten goede komt is: Waar komt dit stukje vandaan?
  Ik ga er van uit dat “Posted by Mjon at 15:47″ een automatische toevoeging is, wat aangeeft dat Mjon de technische handeling om het stuk op de site te zetten heeft verricht. Maar wie heeft het geschreven en als het vertaald is: Wie heeft het vertaald?

  • Paul, de artikelen op deze site worden afwisselend door de webmasters gepost en soms ook geschreven. Vaak is het ook een ‘co-productie’ van verschillende occupy-ers waarbij schrijvers, vertalers, mensen die redigeren en fotografen samen werken. Het artikel ‘Occupy-ers blijf kalm’ heb ik geschreven in samenwerking met andere Occupy auteurs.

 Leave a Reply

(verplicht)

(verplicht)


7 − = zero

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>