Feb 142012
 

Van Occupy Ede

 

krijgt meer macht, ten koste van de nationale democratie

Europa mag zich klaarmaken voor de ontmanteling van de nationale democratieën. Per 1 juli 2012 treedt namelijk het Europees Stabiliteit Mechanisme (ESM) in werking.

Volgens Wikipedia is dat een financieringsprogramma voor de redding van lidstaten in de EU die in moeilijkheden verkeren. Landen die in geldproblemen zitten, zoals Italië, kunnen zo effectief geholpen worden. Wat het in werkelijkheid is? Een ondemocratisch instituut dat alle deelnemende landen kan aftroggelen, wanneer het maar wil.

Ondemocratisch misbaksel
Het ESM wordt gepresenteerd als dé oplossing voor alle problemen van de , van Griekenland tot de hypotheekschuld. Met woorden als ‘daadkrachtig’ en ‘stabiliteit’ wordt het plan afgebakken als zoet koekje dat maar kritiekloos door de Europese burgerkeel mag glijden. Dat verhult de ware aard van het Europees Stabiliteit Mechanisme.

Een samenvatting van het verdrag, dat vorig najaar door alle deelnemende parlementen (ook Nederland) werd goedgekeurd:

 • Het ESM mag geld van een Europees land eisen en het ESM mag zelf beslissen hoeveel dat is.
 • Dat land moet dan binnen zeven dagen aan die eis voldoen, zonder dat het land erover mag onderhandelen of discussiëren.
 • Het ESM hoeft geen verantwoording af te leggen naar de landen van wie het geld eist.
 • Het ESM opereert buiten de Europese en nationale democratische wetten om.
 • De grap wordt nog mooier: het ESM is juridisch volledig onschendbaar. Maar gelukkig is daar een vangnet voor bedacht. Het ESM kan in sommige gevallen zelf beslissen of het immuun is voor gerechtelijke vervolging, of niet. Met andere woorden: de rechter kan het ESM niet vervolgen, tenzij het ESM daar zelf toestemming voor geeft.

Dat betekent dat wij mensen de macht geven om geld op te eisen, dat die mensen geen verantwoording hoeven af te leggen over hun beweegredenen om geld op te eisen, en dat – als het fout gaat – die mensen niet voor de rechter kunnen worden gesleept.

Per 1 juli 2012 gaat dit ondemocratische misbaksel in werking, gesteund door onder meer ons parlement. Waarom minister De Jager van Financiën met dit verdrag instemt? Omdat hij, samen met de andere Europese ministers van Financiën, zitting zal nemen in de Raad van Bestuur van het ESM. Minister De Jager heeft dus ‘ja’ gestemd op een voorstel dat hem macht geeft om onvoorwaardelijk geld te kunnen eisen van landen.

Klik hier voor het ESM-verdrag in het Engels. (Artikel 9, 10, 27 en 30 beschrijven de hierboven genoemde punten.)
Klik hier voor de petitie tegen het ESM-verdrag.

TwitterFacebookShare

  4 Responses to “ESM betekent het einde van Nationale autonomie”

Comments (2) Pingbacks (2)
 1. Hallo Occupy Amsterdam!

  Ik vind persoonlijk dat Burgemeester van der Laan nu moet stoppen met zijn machts-politieke spel.
  Ik ga er van uit, en heb ook het vertrouwen dat Occupyers A’dam hun zaken goed op orde hebben, hard werken voor de beweging en altijd openstaan voor een goede dialoog.
  Ik sta achter Occupy A’dam en alle andere Occupy bewegingen: Nationaal en Internationaal.

  In eerste instantie is deze beweging niet voor niets of “zomaar”ontstaan.
  Deze beweging vertegenwoordigt een NOODKREET VANUIT ALLE HOEKEN VAN DE SAMENLEVING, NATIONAAL en INTERNATIONAAL!
  De Occupy-Beweging is WERELDWIJD DE STEM van ALLE MENSEN DIE HET ZAT ZIJN OM GEKNECHT te worden, door een volkomen corrupt, pervers en verdorven systeem wat alleen het eeuwig hongerende veel -koppige monster wat BANK heet, nu zelfs voedt met het geld wat bedoelt is voor de allereerste levensbehoeften van de bevolking, van de gewone mensen!
  Ik durf dit MISDADEN TEGEN DE MENSELIJKHEID te noemen: het afpakken, (onder dwang!) en onder het mom van het misselijk makende en inmiddels zwaarbeladen woord: “Bezuinigingen “.
  DIT IS EEN GROVE SCHANDE!

  Laat de mensen van Occupy Amsterdam gewoon hun (vrijwillgerswerk!!) doen (want wat zij doen, doen zij uit idealistische overwegingen al maandenlang, en onbetaald door weer en wind! Daar mag ook wel eens bij stil gestaan worden! Jonge mensen die vele uren stoppen in Occupy, daarnaast hun studie nog trachten te doen, misschien zelfs ook nog een baantje moeten hebben om de steeds duurder wordende studie-kosten te kunnen blijven betalen! Of het zijn jonge mensen die gedwongen thuiszitten omdat ze geen baan kunnen vinden wegens de krapte op de arbeidsmarkt of in de ziektewet of WAO zitten omdat ze voortijdig zijn afgeknapt/opgebrand letterlijk! door dit onmenselijk geworden arbeids-systeem wat bol staat van de bijna onuitvoerbare regels!)
  Ik ben wat dit betreft op alle fronten een zgn “ervaringsdeskundige” ! *

  Ik ben van mening dat het Gemeente bestuur, politie, brandweer en civiele diensten, en de Middenstand van Amsterdam eindelijk eens zouden moeten gaan inzien dat deze jongens en meiden onze toekomst zijn en daar op het Beursplein er OOK staan voor het algemeen welzijn van de mensen achter de bovengenoemde instanties en de bevolking van Amsterdam en daarbuiten zelfs!

  Vanaf het allerprilste begin heb ik deze fijne club mensen gesteund en ik zal dit tot het einde blijven doen! Zo gauw Occupy Wereldwijd en in Amsterdam niet meer nodig is, betekent dit dat alle doelen gehaald zijn en we dan echt ALLEMAAL FEEST KUNNEN GAAN VIEREN!!
  En DAT FEEST wil ik zonder meer nog kunnen mogen meemaken!

  Lieve mensen van Occupy Amsterdam: Ik ben onnoemelijk trots op jullie allemaal!
  Jullie weren je heel goed in je antwoord op de brief van Burgemeester Van der Laan!
  Een brief die hij en het hele bestuur niet alleen in hun zak kunnen steken maar waarvan wel wordt geacht dat hij daar iets goeds mee gaat doen nl: Occupy Amsterdam van af NU ongemoeid laten en niet meer met dit soort vervelende en vermoeiende brieven komen, die herhalingen van herhalingen blijken te zijn.
  En:
  Burgemeester Van der Laan: Gaat U zich alstublieft nu verder met ECHTE Burgemeesters- en Bestuurszaken bezighouden en laat deze Occupy-mensen MET RUST verder, zodat zij hun uiterst belangrijke werk verder rustig kunnen blijven doen.

  Jonges & meiden van Occupy Amsterdam: Zet em op! Laat jullie vooral niet intimideren door allerlei dure woorden van B&W Amsterdam, blijf gewoon rustig doen op het Beursplein wat jullie al deden. Ik blijf jullie door dik en dun steunen en stuur ELKE DAG ZUIVERE & POSITIEVE ENERGIE naar jullie toe!
  Met LOVE – LIGHT & PEACE

  Majella Blijdenstijn

 Leave a Reply

(verplicht)

(verplicht)


− one = 4

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>