Feb 062012
 

Na een analyse te hebben gemaakt over hoe het huidige economische systeem eigenlijk werkt volgden een aantal oplossingen die mensen lokaal in staat stellen wat meer economische veerkracht in te bouwen. In dit stuk een verkenning naar een update van het grote economische systeem waar we in vastzitten en momenteel in Amerika en Europa op imploderen staat.

Een systeem gebaseerd op exponentiële groei implodeert vroeger of later altijd.
Ons huidige economische systeem is niet meer te redden, dat is niet te wijten aan luie Grieken, en zelfs niet geheel aan corrupte bankiers en politici. In de basis komt dit door hoe het economische systeem werkt. Het is een systeemprobleem. Het probleem is dat in de vorm van moet worden gecreëerd en er daarbij  met wordt gewerkt. Doordat in procenten wordt berekend moet ons economische systeem exponentieel blijven groeien om het in stand te houden. Dit laatste is op termijn altijd onmogelijk, en zo is een implosie van het systeem op voorhand te voorspellen. De echte vraag is dus eigenlijk niet hoe het kan dat ons economische systeem nu instort, maar waarom er voor een systeem is gekozen wat met rente en inflatie werkt waarin dit soort implosies onvermijdelijk zijn?

Waarom gebruiken we het huidige economische systeem?
Die vraag is eigenlijk relatief makkelijk te beantwoorden al is het antwoord niet leuk. Er is een kleine groep mensen die via dit systeem enorme rijkdom vergaard ten koste van de grote massa.  Geen grap, geen complot voor nodig, gewoon een systeemmechanisme van ons huidige economische systeem waar een kleine groep mensen heel veel baat bij heeft. Leuker kunnen we het niet maken, ook niet moeilijker.

Als u begrijpt dat de mensen die van het huidige economische systeem profiteren ook de main stream media in handen hebben is het opeens goed te begrijpen waarom deze media zo dubbel over protesten rapporteren.

Daarbij hebben de profiteurs van dit mechanisme  doordat ze zoveel geld hebben ook een enorme invloed weten te krijgen in de politiek, maar ook in de Nederlandse en Europese “mainstream”  media. Zo was het Algemeen Nedelands Persbureau (ANP), u weet wel het instituut wat het uitbrengt dat u geknipt en geplakt terug ziet in uw kranten en op de NOS journaals, bijvoorbeeld in handen van het grootste familiebedrijf van Nederland, de familie Fenteren van Vlissingen. De oplettende lezer herkend deze naam wellicht en dat klopt, want deze familie kwamen we eerder tegen als een partij die medecontrole heeft over de Nederlandse Centrale Bank… He maar…
Dat u in ieder geval even op de hoogte bent wie voor u bepaalt wat u via deze “mainstream” media wel en niet te horen krijgt. Uitleg over de systeemwerking van het economische systeem is er in ieder geval geen onderdeel van.
Echter net zoals de controle van de Nederlandse Centrale Bank geïnternationaliseerd is naar de ECB is ook het bezit van het ANP inmiddels richting Europese mediagiganten overgegaan. Op 28 mei 2010 is het ANP overgenomen door V-Ventures een investeringstak van Veronica wat zelf weer onderdeel is van SBS Broadcasting BV en dat was kort in eigendom van het Duitse  ProSiebenSat.1 Media.AG, het 2 na grootste mediabedrijf van Europa.  Op 29 Juli 2011 is het eigendom echter overgegaan naar Sanoma een Europese mediagigant die hiermee zowel de meest bezochte nieuwssite nu.nl als het ANP als ook het overgrote deel van de Nederlandse tijdschriften in handen heeft. Interessant is het wellicht om op te merken dat de inmiddels voormalig hoofdredacteur van Nu.nl op 18 November 2011 werd ontslagen wegens een intern meningsverschil over de redactievrijheid met de eigenaren. En de grootste aandeelhouder van Sanoma is Aatos Juho Michel Erkko. Voor verdere details over het Nederlandse medialandschap is het artikel “Wie bepalen het nieuws in Nederland” een echte aanrader. En ook “Eigenaar NuJij.nl, bilderberger, trilaterist en CIA-agent” is een prachtartikel. Hieruit blijkt dat het Europese medialandschap er eigenlijk niet zo heel anders meer uitziet dan het media imperium wat Berlusconi in Italië had gebouwd. Sterker nog Berlusconi lijkt een amateur vergeleken met het bereik en concentratie van dit media imperium. Alles is uitermate geconcentreerd en in handen van een paar private personen aan de absolute top.  Het is natuurlijk diep treurig om te moeten constateren dat de mainstream media niet zo mainstream blijkt te zijn maar vooral dient als een zendkanaal van de 1% om zo de denkbeelden van de 99% te kunnen beïnvloeden. Maar goed dit komt helaas in de beste “democratieën” voor.

Haal de tussenman eruit via het internet.
Van de andere kant leest u nu wel over deze zaken. Dit dankzij het internet wat al vele industrieën volledig heeft veranderd. En daarin ligt waarschijnlijk ook de oplossing voor een nieuw, eerlijker en doorzichtiger economisch systeem. Een systeem wat niet gebaseerd is op oneindige groei, waar de lusten en lasten wel eerlijk verdeeld worden over alle partijen, eentje waar mensen niet opgejaagd worden door een kunstmatig gecreëerd  tekort aan geld, een systeem dat de ecologie van de aarde respecteert en waarin investeringen die op de lange termijn goed zijn voor het voortbestaan wel logisch zijn om te financieren.

Dit onderstaande filmpje laat zien dat de kans heel groot is dat het economische systeem de komende decennia een volledige transformatie zal ondergaan.  De titel: Vanquishing the Middle Man. Want waarom maken we onszelf eigenlijk nog afhankelijk van tussenpersonen zoals de banken om onderling diensten en goederen met elkaar uit te ruilen? Waarom laten we de hoeveelheid banen en koopkracht van mensen bepalen door een volledig gecentraliseerd systeem wat nu duidelijk zichtbaar gemanipuleerd wordt door een kleine groep mensen? Met de huidige technieken zoals het internet en de sociale media zou dat systeem toch veel beter moeten kunnen? Hoogstwaarschijnlijk kunnen deze tussenpersonen er gemakkelijk tussenuit worden geknipt.

Digital Coin
Welke vorm dit economische systeem precies zal gaan krijgen is moeilijk te voorspellen. Een interessant idee van hoe dit eruit zou kunnen zien is Digital Coin. Een oplossing uit de koker van de mensen die de informatieve films van Money as Debt hebben gemaakt. Bij Digital Coin wordt de waarde die personen toevoegen uitgedrukt in een digitale munt die overal uit te geven is maar die meer waard is in de buurt van waar het gecreëerd is. Zo versterk je het in de regio houden van economische activiteit terwijl de optie van internationale handel prima mogelijk blijft.

Een rente- en inflatievrij economisch systeem
Daarnaast zijn er uit verschillende hoeken mensen geweest die 10, 50 of soms 100 jaar geleden de problemen van ons rente gebaseerde economische systeem al doorzagen en naar alternatieven zijn gaan zoeken. Hierbij komen losstaande partijen regelmatig tot dezelfde conclusies. Als je een echt duurzaam economisch systeem wilt bouwen wat geen ingebouwde crisissen nodig heeft dan kun je dat het beste rentevrij en daarmee ook inflatievrij maken. Dit is ook erg logisch aangezien rente zorgt voor een continue welvaartsverschuiving van de 80% armsten naar de 10% rijksten in het systeem.

Volgens Margrit Kennedy is het Engelse koningshuis een grote profiteur van het huidige rentesysteem. Zo verdienden zij reeds in 1995 dagelijks meer dan 700,000 pond puur en alleen uit rente-inkomsten.

Ook in Nederland zou het afschaffen van rente in het voordeel zijn van 80% van de bevolking. In het artikel rente nader bekeken kwam mevrouw Margrit Kennedy al voorbij, zij heeft een interessante publicatie geschreven met de titel: Interest and Inflation Free Money.(pdf 57 paginas)  Een aanrader voor eenieder om te lezen. Hier komen ook interessante praktijkvoorbeelden aan bod van goedwerkende systemen zonder rente zoals o.a. het WIR systeem van Zwitserland.

Daarnaast is er een groep met de naam -People For  Mathematically Perfected Economy-  die ook zo snel mogelijk afwillen van een systeem dat met rente werkt. Zij hebben daarbij ook goed en helder uitgewerkt hoe je van het huidige systeem met rente kunt overstappen naar een systeem zonder rente. Voor uitleg in het Nederlands kun je meer vinden over dit systeem in het artikel: Oplossing van de Crisis.

Grote meerderheid gebaat bij een update van het systeem
We staan momenteel voor een belangrijke verandering in de wereld die groot gaat zijn maar waar een ander systeem waarschijnlijk in het voordeel zal zijn van verreweg het grootste deel van de bevolking. Laten we met de economische onzekerheid vooral niet het belangrijkste vergeten en dat is ons eigen voortbestaan. Mensen proberen in het leven zo goed mogelijk voort te bestaan. Zaken die goed zijn voor het voortbestaan zoals gezond eten en drinken, een plezierig bewoonbaar huis en een veilige gezellige leefomgeving worden nagestreefd. En zaken die het voortbestaan bedreigen zoals ziektes, geweld in verschillende vormen en armoede probeert men te bestrijden door er oplossingen voor te vinden. Een economisch systeem zou erop gericht moeten zijn om dit doel zo goed en efficiënt mogelijk te bereiken. Een economisch systeem dat ter dienst staat van het voortbestaan van alle mensen in tegenstelling tot een systeem waarin het grootste deel van de mensen systematisch door een toplaag wordt uitgemolken als een stel onnozele koeien.
Misschien is het tijd om her en der eens wat mensen wakker te gaan maken zodat we met zijn allen een mooiere toekomst voor iedereen kunnen bouwen. Update het economische systeem!

Het slimste wat mensen kunnen doen is zichzelf verdiepen in hoe het huidige systeem werkt en goede informatie hierover . Zolang 99% van de mensen geen idee heeft van hoe het huidige systeem werkt zal er waarschijnlijk weinig structureels veranderen.

(Dit stuk mag vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, etc. en om door te sturen aan vrienden, familie, collega`s politici, media, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet wel even de bron erbij zodat mensen hieronder mee kunnen doen in de discussie als ze dat willen.)

 

TwitterFacebookShare

  8 Responses to “Update het economische systeem!”

Comments (7) Pingbacks (1)
 1. Nooit geweten dat The Matrix in het duits zo comisch klonk. Maar ik denk dat ik de bedoeling van de plaatser van het filmpje wel begrijp; met een eerlijk(er) economisch systeem zijn we er nog niet, ieder van ons zal tegelijkertijd bewuster met moeder aarde om moeten gaan. Dus we moeten af van de inhalige 1% maar ook de 99+1 % bewust maken van ons sprinkhanengedrag als ‘species’ mens.

 2. Well this banker http://www.occupyamsterdam.nl/2012/01/31/ex-investeringsbankier-legt-bizarre-werking-economische-systeem-uit/ basicly totally confirms the mechanism that are spoken of here.

 3. With all due respect guys (and girls), I have read the links mentioned (Margrit, etc) and seen the video (Money as Debt I, II, III) and even a first year economics student can easily shoot holes in those theories. They are just absolutely ridiculous and in total denial of all academic and empiric knowledge about economics, and even worse in breach of having no common sense. You are working your theories backwards. Your goal is to classify rich people, interest, and money as bad things and find a theory that suits your goals. This space is too small to get into all the mistakes of a 57 page document or errors in a 45 minute documentary so I will advice you to buy a couple of books on economics and study those better than you did Mrs Kennedy. (is she family of….?)

  P.S. I don’t work for a bank and am not a politician, but am however part of the 1% but I notice nothing about money coming to me easily because I am part of that 1% I wish ! ;)

  • the concept of money is in ‘flux’, because, as i see it, the multitude (including myself) has been brainwashed for many generation by the wicked, to a concept of ‘money’ that in reality covers up, the – rather covert – interaction between ‘money’ and the ‘owners of the money system’, i.c. those people that are the puppet handlers of the little millionaire pawns of Wallstreet management, the FED, the Treasury, the City of London, the BIC, ECB, IMF .. you know who they are (or do you ..)

   anyway,
   Magrit might be a bit off, on the ‘freedom & choice’ chart (my feeling also), there are many, many (oops, too many) people at present presenting ‘the solution’ to our banking problems, so one has to pick and choose, from a plethora on the menu .. and hope for the best

   my advise on ‘acceptable econometrics’ of the macro kind:
   - follow the idea’s of Ellen Brown, auteur van Web of Debt, (Google her background, better, find a – recent – interview with her on Youtube), in her last interview she suggested fiat (yippie) money thru the ‘North Dakota State Owned Bank’ model, ‘it’s not the money, it’s the handler’
   - Catherine Austin Fitts, of solari.com, ex Reagan executive, ex HUD housing program, ex Wallstreet, until she found out (she is quite ‘chipper’) her man colleagues we’re all in on a massive crony rip off scheme, the total corruption of the HUD housing subsidies, and she got chased out, but is rather too clever for these former Reagan cronies (she had to pay millions in lawyer fees, but managed to regain most), ‘think Global, invest Local’ her Mantra, the Banker oligarchy is rotten, and that is the Real Problem, rather the same thinking
   - and of course, what they don’t teach you in Economic, “if money is created bearing interest, created as (a sort of) Debt (the money supply a derivative of securities), & you’re not creating the interest”, you just created a Masterfully Disguised Money Cow, that hides the real reason for ‘growth’ as an economic necessity, and a rather a peculiar omission in econometrics, but perhaps they’re teaching this in the special upper class programs for the mighty, the wicked & and the satanic Peons, and perhaps this even is never put to print (perhaps you know)
   - that present “Interest on the Money Supply” is a recipe for disaster (or, if you own this bitch, a Money Cow), visit perfecteconomy.com, mike montagne perhaps a eccentric, but ‘Interest is not Created’, buzzing around the Internet, is invented by him (or so he says), and he advised the Icelandic Government on this recently (or so it seems)

   now you have some more to read on

  • That is interesting Mark that all those documentaires are wrong in your opinion. Especially since this banker basicly says they are all absolutely true http://www.occupyamsterdam.nl/2012/01/31/ex-investeringsbankier-legt-bizarre-werking-economische-systeem-uit/

   So if you don`t mind I prefer to work with arguments and my own common sense. Both this banker and these documentairies show that the main problem is that private banks have the right to create money as debt, add to that the fact that they can charge interest over that and the ponze sceme we call an economic system is pretty clear.

   Maybe you can have at the Money Masters some day as well. Or why not discuss this article with your economy professors and see what they think about it?

 4. het huidige monetaire systeem, DNB ECB IMF uw.bank.om.de.hoek, is dermate dominant (understatement) dat het jezelf ‘terugtrekken’ in een ‘Digital Coin’ of al die vergelijkbare afscheidingen van het monetair systeem, – haast – aantrekkelijk lijkt ..

  .. het is geen oplossing

  de enig waarlijke oplossing is de totale overname (‘Occupy’) van het huidige monetaire systeem

  het verwijderen van de valuta speculanten, het verwijderen van de derivaten creatie & handel uit het huidige stelsel, het ‘betting’ stelsel van huidige derivaten als grondslag voor extra omloop creatie, die noodzakelijke expansie van de geldomloop betreft de rentedekking, en niet genoemd in de economie boeken

  de oplossing m.b.t. tot het stagnatie effect van gegarandeerde valuta (goud e.d.) is genoemd door Ellen Brown, auteur van Web of Debt, (gaarne Google haar achtergrond, en nog beter, hoor haar spreken)

  geld als utiliteit, gebaseerd op enig bedrijfsplan, nagerekend door – waarlijke – economen, tegen het licht gehouden door een – waarlijk, niet gekocht – parlement

  ‘Occupy’ als revolutie, dus

 5. Come on people! Do we want to evolve or be selfdestructive? Forget about the competition dogma that is based on Darwin’s survival of the fittest. ‘To fit’ means nothing more than ‘to adjust’! And we as people just don’t. http://www.youtube.com/watch?v=aAGXSEZ1xWA&feature=related
  Take the biologist Lamarck for as example instead.

 Leave a Reply

(verplicht)

(verplicht)


9 − = five

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>