Dec 172011
 

OPROEP – BLIJF VERZAMELEN OP HET POLITIEBUREAU OP DE MARNIXSTRAAT 317 OM VREEDZAAM DE DEMONSTREREN VOOR HET RECHT OM TE DEMONSTREREN.

13.30 – update

Alle arrestanten zijn nu vrijgelaten!!

13.00 – update
Zojuist van de advocaat vernomen dat de persoon die nog vastzit vandaag nog zal worden vrijgelaten, de exacte tijd van vrijlating is niet bekend. Meer updates als er meer informatie is!

03.00 – update
Nog 1 van de arrestanten zit momenteel vast, de groep die bij het ING kantoor is gearresteerd, is vrijgelaten. Van de 4 die bij de Rabobank zijn gearresteerd zit er nog een vast. Zodra er meer informatie over deze persoon is, zal er een update plaatsvinden!

21:00 – update

De eerste 6 arrestanten zijn vrijgelaten.

19:30 – update

De politie hebben laten weten dat de meeste van de arrestanten vanavond waarschijnlijk vrijgelaten worden.  Een groep van ongeveer 50 Occupiers is ingegaan op de oproep om naar het politiebureau te komen.  Er was eten, muziek, lawaai en politie.  Na een uur realiseerde de politie zich dat er geen geweld gebruikt zou worden en werd de beveiliging van het gebouw weer opgeheven en zijn de demonstranten verder met rust gelaten.  Momenteel is er nog een klein groepje mensen die wachten tot de arrestanten vrijgelaten worden.

16:30

De oproep was om om 14uur te verzamelen op het om een lawaaidemonstratie te houden.  Om 12:30 kwam het op het beursplein dat een groep occupiers de ING bank had bezet.  Hoewel deze niet aangekondigd op het beursplein door de acties en demonstraties groep, besloten veel van de demonstranten zich bij de groep op het Rokin te voegen en daar de te steunen.

Vanaf 14uur kwam de politie met een aantal arrestatiewagens, ongeveer 40 agenten waarvan een aantal in burger.  Het is opgenomen en gestreamd via Ustream, er zijn ook beelden gemaakt die later beschikbaar zullen komen.

De Occupiers van de ING zijn met gebruik van wapenstokken en geweld aan de kant van de politie een voor een gearresteerd en afgevoerd.

 

Na een korte tijd maken van lawaai en speeches, verplaatste de demonstratie zich naar de dam, eerst bij de ABN AMRO en vervolgens naar de Rabobank.
Bij de Rabobank probeerde het personeel de ingang van de bank zelf te ontruimen in afwachting van de politie.  Bij aankomst van de politie, besloot de politie alleen de ingang te ontruimen.  Toen de ingang vrij was, probeerde de politie een deel van de demonstranten te omsingelen.  Toen een demonstrant dit doorkreeg, verzocht hij de andere demonstranten te en werd daarom gearresteerd.  Twee andere demonstranten werden ook gearresteerd, zonder duidelijke aanleiding, mogelijk omdat ze herkend werden als demonstrant.

 

Rond 15:30 is een deel van de demonstranten naar het beursplein gegaan omdat de politie daar met agenten en arrestantenbussen was aangekomen.  Hier is tot nu toe nog niets gebeurd.

TwitterFacebookShare

  16 Responses to “Occupy LAWAAIDEMO – bankbezettingen, eerste beelden”

Comments (16)
 1. + goed filmpje van de actie:
  [youtube]L-O6Au9tj9Q[/youtube]

  Maar voor die MIC-CHECKS hoef je dus de bank niet te blokkeren.

  Nee, wij gaan de staatsschuld niet betalen!
  http://plakkaattraktaat.blogspot.com/2011/11/staatsschuld.html

 2. Ik heb 100 mensen horen zeggen:
  EINDELIJK GEBEURT ER IETS TEGEN DIT SMERIGE GELDSYSTEEM ,IK SLUIT MIJ METEEN AAN BIJ OCCUPY

  • Dit had ik ook ontelbaar keer gehoord OP DE CAMP !
   Had ik anders begrijpen van het publiek rond de Rabobank
   Wij waren wel erg actief en boooiend in ons enthousiasme maar ik had een grote oog op de publiek die bij loopt.
   Inderdaad ik was niet bij de ING maar wel op de dam plein acties. Ik had de reacties van het publiek genoteerde en probeerde op te vatten . In plaats van positivity had veel meer negativity gezien en gevoeld (inderdaad meestal als resultaat van de police actie dan die van ons) Ik zag meer sympathie voor de arme mensen die opgesloten waaren in de bank dan sympathie voor de occupy beweging.
   Mischien stond ik op de verkeerde hoek maar toen de kans was aan de politie gegeven om in te grijpen was het sfeer niet meer positieve.
   Ik blijf eerlijk
   Ik hou van je en ik hou van de kans dat occupy heeft ons allemaal gegeven om en waardevol beweging te bouwen. Mijn hoop is dat het niet allemaal geknaaled is door en verandering van ‘touching peoples hearts’ tot ‘smashing peoples windows’.
   Pas op voor negatieve acties…Blijf Bouwen…blijf positieve…zet door en houd moed… “we are right, that is why we shall win”

   • Deze 100 mensen die jij gehoord had
    Was dit bij het begin van de acties of bij afloop.
    Daarin zit de les.

  • I’m impressed by all the comments written on this page, you evaluate the actions you make as 99% but,.. banks are dooin it all wrong, at least you try to do someting!!

 3. Bank protest was at least an action, but do we win much by aggressive direct action ?
  I rather thought that the advantages of peaceful protest and joyous rebellion were the things that set Occupy apart from previous, less successful actions.
  I may not be popular for saying so, but I thought that we were gaining a little more ground with the new creative ideas at the occupy camp.Blocking doorways and shouting slogans at buildings change nothing !
  At the bank protest I heard passers by saying “oh it’s just protesters again” and someone who had joined us from out of town also walked away with a bad feeling saying that she was surprised and disheartened by the turn of events. You’ll never win the support of ordinary people with actions like that , she said, and a little ashamed I had to agree.
  Nonetheless I still joined the solidarity action outside the police station, but I am not convinced that it was strategically wise to LET the police arrest anyone.
  Occupy is an all inclusive movement, but letting the police have an excuse to get violent with US simply alienates the general public.
  And the bankers laugh as they know that they have suddenly had a victory against our protest, when in the face of the facts they were losing ground all the time simply by our existence.
  Protest for protests sake versus protest to bring about real change by waking up and mobilising the general public.
  A point for serious discusion.
  We stand on solid ground and win the most if the police turn up and we avoid gettting arrested. Then the public will see that the policeforce are wasting money.Then we win support.
  Now the public think that they need to be protected from us.
  Oh dear.
  We Need To Talk.
  lets have fewer martyrs and more heroes.
  Expose coruption and AVOID playing into the hands of the state powers.
  Reach and represent the 99%
  Remeber past experiences……Arrests are followed by bad press. Even though they are lies.
  Lets be cleverer than them and learn to pull back before the point of arrest.
  That will always wrong foot the police and the state.
  Be original. Be positive. Be creative. Be the change.
  And learn from each past mistake!
  Then we will win !
  The Positive energy of occupy camp 1 now has attracted negative energy from the the police
  Before the small tent removals we didn’t really have this!
  We occupy to wake up as many friends in the 99% as possible
  Not to make enemies in the police force by throwing abuse ( or eggs) at them.The Lawaai protest on the beursplein itself was a beter action. Using the space that we had still won from the city for our own ends.
  Supporting the valiant attempt to make a protest at the RaboBank showed less wisdom.
  I think we lost more ground than we won by taking part in this ‘spontaneous’ action.
  I hope I’m wrong.
  But I think that we should make beter use of what have won , than gamble our existence on the whims of those that would like to sacrifice themselves for their own personal agendas.

 4. Hyper goe(d)(i)e actie,
  Dit snijdt hout !!
  Ik houd van iedereen die zijn steentje bij droeg!!!!
  Laten we de kosten die arrestanten hebben samen delen ????

  getekend,
  occupy hart en ziel

 5. Heb een email gestuurd dat Gijs vrij moest worden gelaten, omdat er geen directe aanleiding was hem te arresteren, maar kreeg als antwoord dat ik maar moest afwachten wat de politie ging doen omdat meneer van Lent een weekendje vrij was…
  Jammer he?

 6. De occupiers van de ING waren niet de occupiers van amsterdam beursplein. niet vergeten aub.

  • poejesh,

   gaat het hier om mensen die een plein bezetten, een bank bezetten, of mensen die bezig mijn met het veranderen van de wereld, die zich verzetten tegen het systeem..?

   We are one..
   the people united, will never be defeated!!

   p.s.

   Vette actie!!

  • De Occupiers van de ABN-AMRO en de Rabobank wel.
   En dus?

 7. Goeie actie!

  Recht voor de deur van een deel van de oorzaak van het probleem. Volgende keer: Occupy het ING hoofdkantoor op de Zuidas? Dat heeft meer impact.

  Het wordt hoog tijd om de banken wereldwijd vergaand te regulariseren!

 8. Wat mij betreft een onhandige actie. Lawaaimaken ok, flyers uitdelen nog beter, met mensen praten en je spandoek showen, allemaal best. Goed dat het gebeurt! Maar waarom zou je een bank blokkeren? Mensen willen gebruik maken van hun diensten. Hoe durf je te stellen in naam van 99% te handelen als je mensen uit deze 99% loopt te blokkeren.

  Dit is dan ook precies het gedrag dat door de politie wordt aangevallen. De rest mag wel. Als de actievoerders aan de overkant van de straat waren gaan staan, was er niks aan de hand. Dat was een goede optie geweest want vanaf dat punt, dus op de rand van de Dam, kun je door de straat heenschallen. En dan een goeie MIC-CHECK houden. Met duidelukke vragen die mensen aan zichzelf kunnen stellen. Nu werd de bank geblokkeerd en was er sprake van een meer geisoleerde groep actievoerders. De mensen liepen erlangs, er was amper contact van de actievoerders met de massa op dat moment.

  “Bij aankomst van de politie, besloot de politie alleen de ingang te ontruimen. Toen de ingang vrij was, probeerde de politie een deel van de demonstranten te omsingelen.”
  Ik zag dat actievoerders terugliepen naar de ingang, waarna de politie nogmaals ingreep.

  Over de inhoud…
  Kwam dit artikel tegen over geldcreatie: http://www.argusoog.org/uit-de-euro-en-dan/

  • Ja ik snap je punt heb ook absuluut geen krietiek op deze actie hij was genieaal en simpekl Maar een verbetering zou zijn het niet zo op te jutten met de politie WANT DAT IS NAMELIJK PRECIES WAT ZE WILLEN…..
   Het is veel slimmer weg te gaan en dan doodleuk een andere bank te pakken , een paar uur later of 1 dag later of whenever
   zo word deze actie.
   1 vreedzaam
   2 decentraal
   3 nog moeilijker aan te pakken.
   als ze je aanpakken kunnen ze dat dan aleen door zelf zich niet aan de wet te houden.
   en dat is wat je uiteindelijk wil , stel je heb 1000 man je heb 50 man per bank nodig , dus als groep 1 is weg gestuurd door PO dan gaat groep 2 naar bank 2 zelfde verhaal. zorg ervoor dat er niemand van groep 1 in groep 2 zit en vise versa dan moet de procedure weer helemaal over nieuw doen ze dat niet dan sta je heel sterk.
   want je bent niet gesomeerd.
   Verder geen krietiek op deze actie aleen wat ideeen om het andere keren beter te doen.

 Leave a Reply

(verplicht)

(verplicht)


2 × three =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>