Nov 032011
 

Audio opnames – van 27 oktober

In het eerste sprak politicoloog en socioloog Merijn Oudenampsen op het over de bezuinigingen en de Ruk naar Rechts

In de politiek wordt een periode van consensus steevast afgewisseld door een periode van conflicten. Zo werd de linkse consensus van de jaren ’70 verstoort door de conflictzoekende en polariserende benaderingen van Fortuyn en Wilders en zo probeert de politieke elite nu weer met elkaar tot consensus te komen; dit keer een rechtse. Links past zich aan aan de waarden van rechts omdat zij denkt dat rechts daarmee terecht succes heeft. Het is een technische en depolitiserende benadering van de politiek.

De moet trachten deze benadering van de politiek te doorbreken. Veel bestaande politieke organisaties zweren bij het polderen en gaan het liefst aan de onderhandelingstafel zitten om een stuk van de taart te krijgen ook al is van die taart steeds minder over. De moet, volgens Merijn,  kiezen tegen datgene wat onrechtvaardig is en staan voor bepaalde waarden en daarop de mensen mobiliseren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo kan voorkomen worden dan een debat over bezuinigingen louter verwordt tot een discussie over de toon waarop dit debat gevoerd wordt. De toon van het debat kan niet los gezien worden van de inhoud en het ongelijke karakter van de bezuinigingen.

Op straat wordt er geroepen om herverdeling van de rijkdom, maar velen zien vaak niet dat dit al plaats vindt: zij die macht en het hebben zijn al jaren bezig met de herverdeling van de rijkdom, van publiek naar privaat, van lagere inkomens naar de hogere. Er wordt bezuinigd op de huren, maar niet op de hypotheekrenteaftrek, waarvan 50% bij de rijkste 20% van de Nederlandse bevolking terecht komt. Er wordt bezuinigd op de experimentele en alternatieve kunsten, maar niet op de culturele top instellingen; bezuinigd wordt er op het openbaar vervoer en milieu, maar niet op asfalt. De zorg moet het ontgelden, maar het bedrijfsleven krijgt douceurtjes. De banken krijgen 40 miljoen en dat wordt verhaald op de onderste laag van de bevolking.

Na afloop van Merijn’s lezing vond met hem ook een interessante discussie over democratie plaats. Wat moet democratie meer zijn dan één keer in de vier jaar stemmen?

Audi opname 27 okt. 2011
2011-11-27 Occupy College Merijn

 

TwitterFacebookShare

 Leave a Reply

(verplicht)

(verplicht)


1 × = one

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>